Neobični Tajlandski kafić s ribama koje plivaju oko posjetilaca(video)

Zamislite mjesto gdje možete uživati u kafi ili piću u društvu desetina riba dok plivaju kroz vodu do gležnja koja prekriva cio pod kafića.

 “Sweet Fishs Café” je jedinstveno mjesto u tajlandskom gradu Khanom, gdje gosti kafića mogu da prošetaju kroz vodu do gležnja, “naseljenu” desetinama malih japanskih šarana takozvanih "koi" ribica. Inače riječ “koi” potiče iz japanskog jezika i znači “šaran”.

Sweet Fishs Café je prvi put postao viralan na društvenim mrežama prošlog mjeseca novembra ove 2021. godine, kada je kratki video njegovog poda nalik akvarijumu postao viralan na Redditu.

Odatle se proširio poput “požara”, te podijeljen na hiljade puta na na Fejsbuku i Instagramu, a čak su ga i međunarodne novinske kuće objavile kao zanimljivu vijest

Neki izvori su spekulisali da se to mjesto nalazi negdje u Vijetnamu, vjerovatno zbog fascinacije ove azijske zemlje "koi" ribom, ali jednostavna pretraga na Google otkrila je da se kafić Sweet Fishs zapravo nalazi u Khanomu na Tajlandu.

Neobično mjesto je dio “Ton Than Resort and Spa”, popularnog turističkog centra, sa istorijom dugom preko 14 godina. Njegov vlasnik Josaphol Jitmung rekao je za loklane medije da je kafe Sveet Fishs dizajniran kao “turistički magnet“ da privuče posjetioce tokom pandemije Kovid-19.

Ideja se pokazala kao ogroman uspjeh.

Jitmung je priznao da je bio inspirisan originalnom Amix kafićem u Vijetnamu, i vidjevši da niko nije ponovio dizajn na Tajlandu, zaključio je da vrijedi pokušati.

Jedan od najvećih izazova implementacije ovog koncepta bio je sistem filtracije. Četiri velika bazenska filtera rade 24 sata dnevno, a osoblje mijenja vodu svakog jutra, prije radnog vremena i uveče nakon odlaska posljednjeg gosta.

Na ulazu u kafić stoji tabala na kojoj piše da se mole se posjetioci da skinu obuću i dezinfikuju noge prije ulaska u kafić, kao i da ne diraju ribu i ni na koji način ih ne uznemiravaju.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković