Ova dječija imena su zabranjena širom svijeta

I dok u jednim zemljama morate birati ime sa postojećeg spiska imena, u drugima je davanje imena djeci vaše apsolutno pravo.

Zakone o imenovanju u većini zemalja postavlja država, a neke države imaju više zahtjeva od drugih. Doduše, postoje i neke zajedničke karakteristike u većini država, na primjer, ne možete staviti broj u svoje ime, a često postoje i ograničenja broja znakova - u Minesoti ste ograničeni na 150 znakova.

Ali ako djetetu želite dati ime zbog koga će ga zadirkivati ​​do kraja života, to je vaše američko pravo. Međutim, u drugim zemljama to nije uvijek slučaj, odnosno u nekim zemljama postoje puno stroži zakoni.

Tako neke zemlje zahtjevaju od roditelja da biraju ime sa unapred odobrenog popisa ili da pošalju molbe vladi da doda ime na popis. Drugi narodi njeguju zakone koji štite djecu od ismijavanja koje je proizašlo zbog roditelja koji im biraju užasna imena.

Ovdje se nalaze neka od "ilegalnih" imena koja su skoro ili potpuno zabranjena:

Nutela

Prema magazinu Telegraph, sudija u Francuskoj presudio je da ovo ime nije dopušteno - ne zbog zakona o autorskim pravima, već zato što bi nekog učinilo metom sprdnji. Bebu su preimenovali u Ela.

Fraise

Takođe, u Francuskoj, sud je presudio da se djevojčica ne može nazvati Fraise, što znači "jagoda". Objašnjenje je da bi se to moglo protumačiti kao žargonska riječ za zadnjicu. Umjesto toga roditelji su odabrali Fraisine.

Princ Villijam

Još jedni francuski roditelji, pokušali su djetetu da daju ime princ Vilijam, ali su odbijeni jer bi to, kako je pojašnjeno, "dovelo do ismijavanja u djetinjstvu", piše magazin The Local. Drugi izbor bio im je Minnie Cooper, takođe je odbijen iz istih razloga.

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116

Roditelji u Švedskoj, koja ima stroge zakone o imenima djece, podnijeli su ovo ime za dijete 1991. u znak protesta protiv novčane kazne koju su dobili jer nisu registrovali ime za dijete do djetetovog petog rođendana.

Metallica i Lego

Takođe u Švedskoj, roditelji su morali na sud zbog prava na korišćenje imena Metallica i Lego. Svi su "pobijedili".

IKEA

Drugi švedski roditelji nisu bili te sreće. Oni koji su htjeli svom djetetu da daju ime IKEA otkrili su da Švedska ne dopušta da djetetu date ime po nazivu kompanije.

Prince, King, Royal

Daleko najviše razočarani roditelji na Novom Zelandu bili su oni koji su svojoj djeci pokušali da daju imena koja zvuče kraljevski - princ, kralj, odnosno kraljevska imena bila su najčešće odbijena imena u 2018.

Akuma

Roditelji u Japanu htjeli su djetetu da daju ime Akuma, što znači "Đavo", a slučaj je dobio toliko na pažnji da je kabinet premijera izdao izjavu u kojoj je roditelje usmjerio protiv tog imena.

Petak

U Italiji su roditeljima koji su sinu željeli da daju ime Venerdi, što je italijanska riječ za petak, sudovi presudili da to spada u smiješnu ili sramotnu kategoriju i naredili da ga promijene. Prema NBC-ju, naredili su da se dječak nazove Gregorio po svecu na čiji je dan rođen.

Mercedes i Chanel

Imena robnih marki nisu dopuštena u Švajcarskoj pa koliko god luksuzno ime htjeli, ako je to već automobil ili torbica, morate pronaći alternativu.

1069

Većina država u SAD-u ne dopušta brojeve u imenima. Kada je čovjek iz Sjeverne Dakote htjeo zakonski da promjeniti svoje ime u 1069, Vrhovni sud Severne Dakote (1976.) i Vrhovni sud Minesote (1979.) rekli su da "imena ne mogu biti brojevi", izvještava magazin Slate, a prenosi MSN.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković