Da li ćemo od sada večerati u mraku: Restorani isprobavaju novu metodu štednje struje

Dok vlade EU još uvijek razmišljaju o uvođenju ograničenja cijena energenata, u Briselu je udruženje ugostitelja odlučilo da pokrene interesantnu inicijativu.

U restoranima se večera u mraku, a i hrana se priprema na jedan poseban (starinski) način.

Dok vlade EU još uvijek razmišljaju o uvođenju ograničenja cijena energenata, u Briselu je udruženje ugostitelja odlučilo da pokrene interesantnu inicijativu. U restoranima se večera u mraku, a i hrana se priprema na jedan poseban (starinski) način.

U Briselu, epicentru EU, udruženje vlasnika restorana je predstavilo kako bi budućnost bez gasa i struje izgledala. Svi su se zapitali kako bi izgledala ne samo večera u mraku, već i celokupno funkcionisanje restorana bez gasa ili struje.

U restoranima Brasserie Surrealiste i Racines gostima su pripremani specijaliteti na poseban način. Kuvari nisu koristili u pripremi hrane ili pića tradiconalne uređaje, nije bilo rerni, šporeta ili kafemata. Interesanto je reći da nije bilo ni upaljenih sijalica u restoranu. Ipak, hrana je bila vrhunska.

U restoranima je bila služena "hladna" hrana, neki specijaliteti su bili tek "malo pečeni" na ćumuru japanskog roštilja. Hrana je bila servirana na stolovima na kojim su bile upaljene svijeće.

Na jelovniku su se našli brioš sa inćunima, porketa i fokača, sve to pripremljeno na šporetu na drva. Tu je i sirova bijela tuna, svinjetina na žaru s pasuljem, kao i krem od rikote s džemom od bundeve i pistaćima za desert.

Sve ovo što zvuči kao romantična večera je zapravo ono sa čim bi se gosti mogli suočiti ako računi za energiju nastave da rastu. Dramatičan porast inflacije u Belgiji, kao i cijeloj Evropi je jednostavno kriza koja će morati na neki način da se prevaziđe. Briselski šefovi se prilagođavaju, traže nove načine da opstanu, a takav trend će izgleda postati i naša realnost.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković