U ovom gradu se čuje najviše jezika na svijetu - Da li ste ga posjetili?

U njemu žive ljudi iz cijelog svijeta.

Prema podacima organizacije Alijansa ugroženih jezika, jedna oblast u Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja dom više jezika, nego bilo koje drugo mjesto na planeti.

Naime, Njujork je grad u kom se koristi više od 800 jezika, ali okrug Kvins se nalazi na prvom mjestu! Na ovom području se govori 138 jezika, a čak je i veća vjerovatnoća ove jedinstvene jezike čutu Kvinsu, nego u manjim mjestima odakle su i potekli.

Okrug Kvins zauzima područje od 280 kvadratnih kilometara, a mnoge kulture i jezici zbijeni su u neposrednoj blizini. Objašnjenje ovog fenomena leži u Njujorku, odnosno prva stanica za mnoge došljake u potrazi za novim domom u Americi bio je upravo ovaj grad.

U Kvinsu možete čuti engleski, grčki, filipinski, indonežanski, ruski, japanski, litvanski, srpski, hrvatski, nepalski, kineski, norveški, španski, njemački i mnoge druge.

Prema podacima iz popisa stanovništva za 2015. godinu, 44 odsto stanovništva starosne dobi pet godina ili starije, u svojim domovima koriste engleski jezik, dok 56 procenata koristi jezik koji nije engleski.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković