Evropski gradovi među najsporijim na svijetu

Izgradnja novih autoputeva i podsticaji za korišćenje javnog prevoza ništa ne mijenjaju: Njemci još uvijek mnogo vremena provode u saobraćajnim gužvama. Ali u Londonu i Parizu je još gore.

Najviše vremena za upravljačem automobila u saobraćajnim gužvama u Njemačkoj provode stanovnisi bavarske metropole Minhena: 74 sata.

Iza Minhena sa 71 sat dolazi Berlin iza kojeg slijedi Hamburg s 56 sati. Među prvih deset su i Potsdam, Darmštat, Lajpcig, Frajburg, Libek, Bremen i Nirnberg. To proizlazi iz studije kompanije Inrix koja se bavi statistikama u saobraćaju.

Prema istim podacima, tri saobraćajne tačke s najčešćim gužvama su centralni saobraćajni prsten u Minhenu, tunel ispod Labe u Hamburgu te saobraćajna raskrsnica Heumar pored Kelna. U protekloj godini najveći dio saobraćaja, a samim tim i zagušenja, bio je koncentrisan u "špicu", odnosno tokom jutarnjeg polaska i popodnevnog povratka sa posla.

Tokom pandemijskih godina, zastoji su bili rjeđi, raspoređeni tokom cijelog dana, ali i obim saobraćaja je osam odsto veći nego u prepandemijskoj 2019. godini.

Ali u međunarodnom poređenju, njemački vozači su ipak dobro prošli. 2022. godine, vozači u Londonu proveli su 156 sati stojeći. Slijede Čikago sa 155 i Pariz sa 138 sati. U Palermu vozači voze prosječnom "brzinom" od 14 km na sat.

"Evropski gradovi su među najsporijim gradovima na svijetu. Jedan od razloga je i to što je većina izgrađena prije dolaska automobila", kaže se u studiji kompanije Inrix.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković