Predviđanje Bil Gejtsa - " Najbolje će biti onima koji se rode za 20 godina, neće biti određenih bolesti"

"Izliječićemo gojaznost, rak, iskoreniti dječju paralizu", naglasio je on.

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Bil Gejts, govorio je o trenutku pogodnom za rođenje čovjeka, odnosno uporedio je uslove života nekada i sada. Nedavno je izjavio da je optimista u pogledu budućnosti čovječanstva, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava.

On smatra da će svakom rođenom u narednih nekoliko decenija biti bolje od bilo koga rođenog u bilo kom vremenskom periodu do sada.

"Još uvijek sam optimista da je bolje roditi se za 20-40 godina od sada, 60 godina od sada nego bilo kada u prošlosti", rekao je on 23. januara tokom posjete sidnejskom institutu Lovi.

Gejts je podsjetio da su na djelu mnogi obeshrabrujući trendovi, kao što su neadekvatan odgovor na pandemiju korona virusa, neispunjavanje ciljeva u borbi protiv klimatskih promjena i sve veće političke podjele u Sjedinjenim Američkim Državama.

 Anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja Galup iz oktobra prošle godine pokazala je da 42 odsto Amerikanaca vjeruje da će mladi imati bolji životni standard od svojih roditelja.

To je za 19 odsto manje nego 2019. godine, kada je sprovedeno istraživanje o istom pitanju. Međutim, Gejts, koji je suosnivač Majkrosofta, vjeruje da pesimisti nemaju potpunu sliku.

On je ukazao na napredak u zdravstvu, uz napomenu da je globalna stopa smrtnosti djece mlađe od pet godina u posljednje dvije decenije prepolovljena.

"Broj inovacija za poboljšanje opšteg ljudskog stanja i dalje će biti dramatičan. Izlečićemo gojaznost, rak, iskoreniti dečju paralizu", naglasio je on. On je pohvalio potencijal jeftine i efikasne zelene energije, kao i tehnološki napredak koji omogućavaju obrazovnim i zdravstvenim sistemima da imaju globalni uticaj.

Rekao je da stvari idu nabolje. "Pogledajte stvari i recite: ’Dobro, gdje smo bili pre 300 godina?", rekao je on i dodao da se prosječni životni vijek značajno povećao u posljednja tri vijeka. Prosječan životni vijek 1700. godine bio je 40 godina, a u Sjedinjenim Državama danas je 76,1 godina.

"Bilo da ste kralj ili siromah, bili ste podložni visokoj smrtnosti novorođenčadi i niskom nivou pismenosti. Dakle, inovacije tokom vremena su fenomenalna priča", zaključio je multimilijarder.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković