Najstariji miš na svijetu

Zvaničnici zoološkog vrta u San Dijegu rekli su da traže priznanje za Ginisovu knjigu rekorda za pacifičkog džepnog miša za kojeg se vjeruje da je najstariji na svijetu sa svojih 9 godina starosti.

Savez divljih životinja zoološkog vrta San Dijega, koji upravlja zoološkim vrtom, rekao je da se pacifički džepni miš po imenu Pat - u čast glumca Patrika Stjuarta - vjeruje da je najstariji živući miš na svijetu u starosti od 9 godina i 5 mjeseci.

Pat je rođen u zoološkom vrtu 12. jula 2013. godine, a savez za zaštitu divljih životinja saopštio je da će 8. februara održati poseban događaj kako bi proslavio dugovječnost miša i pokušao osigurati titulu Ginisove knjige svjetskih rekorda najstarijeg živućeg miša kojeg čuvaju ljudi. GWR sudija bi trebao prisustvovati događaju kako bi potvrdio Patovu starost.

Pacifički džepni miš najmanja je vrsta miša u Sjevernoj Americi, a zoološki vrt je 2012. godine uspostavio program razmnožavanja i reintrodukcije za tu vrstu kako bi se nadoknadio pad populacije.

Najstariji miš kojeg je ikada zabilježila Ginisova knjiga zvao se Fritci i uginuo je 1985. u starosti od 7 godina i 7 mjeseci.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković