Fenomen koji je obišao svijet - Dječak u Mađarskoj rođen za sijedom kosom

Dobio je nadimak "mali princ", a zove se Bence.

Beba je iznenadila ljekare u Mađarskoj zbog svoje bijele kose s kojom se rodila. Kada se dječak rodio, ljekari su pomislili da je albino, ali se ispostavilo da je samo njegova kosa bez pigmenta.

Sijedu kosu su prvo pripisali postnatalnom stresu, ali dr Zoltan Kumer poriče i tu mogućnost.

Ljekari iz cijelog svijeta dali su svoje mišljenje o ovom slučaju, a svi su saglasni da je njegova kosa trenutno bez pigmenta, kao i da će kroz par godina potamnjeti i dobiti boju.

Dječak je u Mađarskoj zbog svoje neobične kose prozvan “mali princ”, a zove se Bence. U trenutku rođenja imao je 5.400 grama i bio je dug 54 cm, a dobio je najveću moguću ocenu nakon pregleda.

Albinizam je još uvijek nepoznanica, ali ono što jeste poznato je da se može naći kod svih rasa i etničkih grupa. Karakteriše ga djelimičan ili potpuni nedostatak pigmenta melanina.

U prosjeku kosa postaje sijeda kada osoba napuni 32 godine, ali da bi postala potpuno bijela, potrebno je da zađete u kasne pedesete ili šezdesete godine života.

S obzirom na ovu činjenicu, bebe sa bijelom kosom su prava rijetkost, te zbog toga ne čudi što je mali Bence postao zvijezda čim se rodio.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković