Stalno vam radi TV ili ne možete bez muzike? Evo šta naučnici kažu o tome

Naučnici smatraju da puštanje pozadinske buke do određene mjere može da bude dobar način da upravljate svojim emocijama, ali može da bude i kontraproduktivno.

Ukoliko volite da slušate muziku dok obavljate razne aktivnosti, naučnici tvrde da postoji objašnjenje zašto to radite.

Oni objašnjavaju da potreba za dodatnim zvukom poput muzike ili zvukova sa TV-a, može da ukaže na problem mentalnog zdravlja, a ne na distrakciju kako ljudi obično misle.

„Pozadinska buka može da se koristi u pokušaju da se odvrati pažnja ili izbjegnu neprijatne emocije i misli“, izjavila je psiholog Džena Karl.

Ipak, naučnici smatraju da puštanje pozadinske buke do određene mjere može da bude dobar način da upravljate svojim emocijama. Na primjer, ako se osjećate preopterećeno ili depresivno na poslu, ili vam se, jednostavno plače, možda će vam trebati nešto što će vam odvratiti pažnju, prenose Vijesti.me.

Međutim, tu može nastati problem, jer nije preporučeno da izbjegavate emocije u potpunosti ili zauvijek. Morate da pronađete vremena da se vratite svojim mislima kako biste procijenili i osjetili emocije koje vas muče.

Nažalost, izbjegavanje emocija može da pogorša vaše stanje. Ako se nađete u situaciji da uvijek odvraćate pažnju od neprijatnih misli ili ih izbjegavate, to može da pojača tjeskobu koja stoji iza tih misli.

Puštanje pozadinske buke, nebitno da li se radi o pjesmi ili televizijskoj emisiji može da zvuči kao dobra opcija kada ste sami i ponekad zaista može da bude od pomoći, ali ako primijetite da poriv dolazi iz želje da pobjegnete od svojih emocija i misli, možda je vrijeme da uvedete i druge vještine suočavanja kao što je odlazak na terapiju.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković