Kafić prodaje šoljicu kafe po cijeni od 920 eura - A po ovome je posebna

Ko ne voli popiti šoljicu dobre kafe? Mnogima je to omiljeni ritual u danu, ali ispijanje kafe za koju treba izdvojiti 920 eura za neke je užitak vrijedan tog novca.

Posebna zrna kafe

Brew Lab Cafe u Penrithu u Australiji prodaje neke od najboljih vrsta kafe, a među njima je jedna posebna, napravljena od zrna koji raste na 1700 metara iznad nivoa mora pored vulkana u Panami.

Međutim, mušterije moraju pomno planirati uživanje u kafi jer je kafić naručuje tek nakon što kupac to zatraži, kako bi osigurao svježinu. To znači da su potrebna oko dvije sedmice da stigne.

Zrna kafe šalju se privatnim avionom 

"Tada stupimo u kontakt s  momcima u Panami, oni ispeku kafu samo za tu priliku i zatim je pošalju privatnim avionom", objasnio je Mitch Johnson, vlasnik Brew Laba za australijski 9News.

Otmeno putovanje specijalne kafe bez sumnje pridodaje njenoj vrijednosti od 1500 australijskih dolara, odnosno 920 eura. Zrna ove kafe vrhunskog su kvaliteta i ocijenjena su iznad 90, a riječ je o oznaci koja određuje početak praga ljestvice najboljih zrna.

Poseban postupak kuvanja

Nakon što zrna stignu, podvrgavaju se preciznom postupku kuvanja u Brew Labu koji uključuje prethodno navlažen filter i vodu kuvanu na tačno 94 stepebi Celzijusa. Kava prolazi kroz nekoliko postupaka prelivanja, a svaki je savršeno tempiran kako bi osigurao savršen ukus.

Ukus koji izaziva suze

Nakon svega toga, vrijeme je za gutljaj. Je li vrijedan tolikog novca? Možda i jeste ako volite piti čaj. Da, dobro ste pročitali.

"Većina ljudi, kada pije ovu kafu, kaže da je njihov prvi utisak da je to više poput čaja nego kafe", objasnio je vlasnik, dodajući kako je ukus toliko dobar da izaziva suze radosnice.

Ipak, u ovom su kafiću dostupne i povoljnije kafe, ali i dalje su puno skuplje nego od prosjeka. 

"Dosta mušterija dolazi nam jednom nedjeljno kako bi isprobalo naše kafe od 100 ili 200 australijskih dolara (oko 60 i 120 eura)", otkrio je vlasnik. 

 Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković