Govor tijela - tri načina da shvatite šta vam vaša mačka govori

Vaš ljubimac komunicira sa vama - ostaje samo da razumijete šta tačno želi reći

Od stajanja na zadnjim nogama do mahanja repom i agresivnog izgleda, mačke često pokazuju čudna (ali šarmantna) ponašanja. Kako se ispostavilo, mnogi od ovih smiješnih mačijih gestova su znaci - vaša mačka je pametna i koristi ove pokrete da vam kaže nešto o svom raspoloženju, blagostanju i željama.

Evo tri najčešća oblika mačijeg govora tijela.

Rep

Mahanje repom znači da vaša mačka obraća pažnju ili upozorava. Ali ako rep počne previše da maše, vaša mačka je ljuta ili uznemirena. Podignut rep je znak prihvatanja i otvorenosti, posebno kod mačića.

Oči

Nikada ne gledajte direktno u oči nepoznate mačke dugo vremena - ona će to shvatiti kao agresivan i prkosan znak i može napasti. Kada se zjenice posebno šire, mačka se uplaši. Sužene zjenice sugerišu da mačka može osjetiti napetost. Iznenađujuće, najbolji način da uspostavite kontakt očima sa vašom mačkom je da žmirite i trepćete – treptanje unazad ukazuje da se vaša mačka osjeća sigurno.

Brkovi

Brkovi, osjetljive, taktilne dlake koje rastu na mačijem licu smatraju se "kompasom" emocija i raspoloženja. Brkovi savijeni unazad ukazuju na anksioznost i da su mačke neprijatne. Naprijed zakrivljeni brkovi, poput naprijed zakrivljenih ušiju, ukazuju na budnost ili da se vaš ljubimac priprema za nešto važno.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković