Donosimo vam deset najboljih gradova na svijetu za život 2023. Godine

Izuzev sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja, tom prilikom je analizirana i infrastruktura, zatim stabilnost i životna sredina

Među čak 173 grada, Beč je okarakterisan kao najbolji za život. Izuzev sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja, tom prilikom je analizirana i infrastruktura, zatim stabilnost i životna sredina.

Na drugom mjestu ove prestižne liste je danski Kopenhagen.

Iako je nedavno bio van liste 10 najboljih gradova za život, Sidnej je ove godine zauzeo četvrto mjesto, a prethodi mu još jedan australijski grad - Melburn.

Čak tri grada u Kanadi našla su se na ovogodišnjoj listi i to Vankuver, Toronto i Kalgari, koji sa Ženevom dijeli sedmo mesto. Osim Ženeve, na ovoj listi je i Cirih.

- Prekid ograničenja u vezi sa kovidom sveukupno je nagovestio dobre uslove za život u svijetu tokom ove godine - navela je Upasana Dut iz EIU, prenosi CNN.

Takođe je iznijela očekivanja da će, budući da se i ekonomska i politička snaga polako pomijeraju prema istoku, upravo gradovi u tim regionima zabilježiti blagi napredak u pozicioniranosti na ovoj listi.

Zanimljiv je podatak da je recimo Edinburg prošle godine zauzeo 35. mjesto, a ove je pao na čak 58. poziciju, mada su i London i Stokholm zabilježili značajan pad ove godine.

- Nijedan od ovih gradova nije zabilježio posebno oštar pad svojih indeksnih rezultata, ali nisu uspjeli da ostvare napredak koji su mnogi gradovi, poput azijskih, ostvarili u protekloj godini - precizirano je u izvještaju.

Čak 76,2 od mogućih 100 maksimalna prosječna ocjena ove godine, to je ujedno i rekord za prethodnih 15 godina.

Najviše su napredovali rezultati u vezi sa sistemom zdravstvene zaštite, a povećani su i parametri koji se odnose na infrastrukturu, ali i kulturu, obrazovanje i zabavu.

Lista 10 najboljih gradova za život u 2023. godini, od koji dva dijele sedmo mjesto, izgleda ovako:

  1. Beč, Austrija
  2. Kopenhagen, Danska
  3. Melburn, Australija
  4. Sidnej, Australija
  5. Vankuver, Kanada
  6. Cirih, Švajcarska
  7. Kalgari, Kanada
  8. Ženeva, Švajcarska
  9. Toronto, Kanada
  10. Osaka, Japan

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković