U ovom Njemačkom gradu možete iznajmiti smještaj za manje od jednog eura(video)

U vremenu kada se čini da cijene iznajmljivanja vrtoglavo rastu u svakom većem gradu širom svijeta, a smještaj u centru grada je oskudan, mala zajednica u južnoj Njemačkoj ne mora brinuti o povećanju stanarine.

Skoro 500 godina stanarina za stanovnike augsburške četvrti Fuggerei ostala je ista, ali zašto je to tako?

Nedaleko od centra grada, u zatvorenom naselju živi 142 stanovnika. To je mirno mjesto idiličnih dvorišta i zidova ukrašenih zaraslom vinovom lozom izgrađeno na osnovu sporazuma starog 500 godina: Stanovnici naselja Fuggerei ne plaćaju više od 0,88 eura za kiriju svake godine – to je oko jedan američki dolar. Da, dobro ste pročitali.

Budući da se vjerovatno pitate kako i zašto je to tako, krećemo kratkim povratkom u početak 16. vijeka i život lokalne porodice Fugger. Kada su se naselili u Augsburgu 1367. godine, Fuggerovi su živjeli od trgovine tkanom robom, ali poslovno orijentirana porodica brzo je uspostavila važne odnose i izrasla u jednu od najbogatijih porodica u gradu.

Tokom godina, stekli su ogromnu imovinu i nekretnine širom Augsburga i osnovali nekoliko društvenih inicijativa. Jakob Fugger se proslavio kao najbogatiji bankar u gradu, zbog čega je dobio nadimak Jakob Fugger Bogati. Međutim, u skladu sa vrijednostima svoje porodice, Jakob Fugger se osjećao društveno odgovornim i želio je vratiti zajednici u vidu pristupačnog smještaja za siromašnije porodice.

Rodila se ideja za Fuggerei, a 1521. je poklonio zemljište za uspostavljanje kompleksa socijalnog stanovanja – prvog na svijetu – za porodice i pojedince u nevolji, ali je postojalo nekoliko uslova: stanovnici su trebali biti katolici, registrovani građani Augsburga i biti na dobroj reputaciji.

Uspješni kandidati su se posvetili molitvi za zdravlje i prosperitet porodice Fugger tri puta dnevno i prihvatili policijski sat u 22 sata. Tada je ugovorena godišnja zakupnina za jedan od stanova bila jedan rajnski gulden. Jakob Fugger je osnovao dobrotvorni fond za finansiranje kompleksa socijalnog stanovanja, koji i danas pokriva neke od troškova.

I Tridesetogodišnji rat i Drugi svjetski rat donijeli su razarajuća razaranja projektu, ali Fuggerei je ne samo obnavljan svaki put, već je i proširen, uvijek poštujući prvobitno dogovorene uslove iznajmljivanja.

Uslovi se do sada nisu mijenjali. Policijski čas je malo opušteniji, a stanovnici koji se kasno vraćaju u svoj stan obično daju napojnicu čuvaru ako to urade, ali osim toga, dogovor se održava. Potpuno zanemarujući inflaciju, vrijednost jednog rajnskog guldena danas iznosi 0,88 €, a to je iznos kirije koji građani naselja Fugger do danas naplaćuju.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković