U ovoj zemlji žive najzdravija djeca na svijetu - A pridržavaju se ovih pravila

Ljekar i farmaceut Sagen Išizuka je 1986. godine skovao japansku filozofiju pod nazivom "shokuiku".

Naziv je izveden iz dvije riječi, koje znače "jesti" i "rasti". Ova filozofija podstiče roditelje i škole da nauče djecu odakle dolazi njihova hrana i kako ona utiče na naš um i tijelo.

Ovaj koncept je dio japanske kulture i veliki je razlog zašto je ta zemlja dom najzdravije djece na svijetu.

Prema podacima UNICEF-a, među 41 razvijenom zemljom Evropske unije i OECD-a, Japan je jedina zemlja u kojoj manje od jednog od petero djece ima prekomjernu težinu.

Kao majka koja odgaja ćerku u Japanu, Juko Tamura je napravila spisak šta japanski roditelji rade drugačije kako bi odgajili srećnu i zdravu djecu.

Rano sprovode "shokuiku"

Japanski ljekari podstiču buduće majke da se pridržavaju uravnoteženih obroka koji se nazivaju "ichiju-sansai".

U središtu je činija pirinča i miso supe, praćena jelom fokusiranim na proteine i dva priloga od povrća (poput algi ili pečurki) za odgovarajuće vitamine, minerale i vlakna.

Kako djeca odrastaju, počinju da uče o zdravim prehrambenim navikama. A vlada je 2005. godine donijela temeljni zakon o "shokuikuu" za promovisanje "shokuikua".

U nekim predškolskim ustanovama djeca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu.

Podstiču razgovore o kutijama za ručak

Preko 95% japanskih osnovnih i srednjih škola ima sistem školskih obroka koje planiraju nutricionisti, dok učenici aktivno učestvuju u procesu posluživanja ručka.

Obroci se poslužuju u kutijama za užinu ili ručak i igraju važnu ulogu u promovisanju "shokuikua".

"Vaspitačica u vrtiću moje ćerke podstiče djecu da razgovaraju o tome šta se nalazi u njihovim kutijama. To čini vrijeme ručka prijatnijim, a djeca se ojsećaju podstaknuta da probaju novu hranu ili čak izraze nesviđanje prema određenoj hrani - kada je pronađu u kutijama svojih prijatelja, kaže Tamura.

Obroci se uvijek pripremaju od lokalnih, svježih namirnica. Djeca konzumiraju sezonsko povrće i voće, a izbjegava se hrana s visokim ujdelom masti i aditivima.

Tamura kaže da joj kiseljenje hrane i zamrzavanje povrća i voća pojednostavljuje svakodnevno kuvanje. Japanci kupuju sezonske namirnice, pa ih pripremaju tako da ih sačuvaju i konzumiraju kada one nedostaju u prodaji.

Umjesto soka piju vodu ili čaj

Tamura kaže da svojoj ćerki ne ograničava pristup voćnim sokovima i šejkovima, ali devojčica zna da takvi napici nisu dobar izbor.

- Rano sam upoznala dijete sa čajem od ječma, koji je bogat mineralima i ne sadrži kofein. To je popularan izbor među Japancima svih starosnih grupa i izvrsna alternativa slatkim čajevima i aromatizovanim pićima iz prodavnice. Pomaže vam i da smanjite dnevni unos kalorija.

Drugi način na koji sprovodim "shokuiku" kod kuće je pripremanje smutija od svježeg voća i jogurta sa svojom ćerkom. Razgovaramo o tome kako voće raste i odakle dolazi. Ovakva iskustva preneće njene današnje zdrave prehrambene navike u budućnost, zaključuje ova majka iz Japana.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković