Kolekcionarski gramofon koji mijenja boje

Uzorak svjetla u boji, način na koji se gase i brzina kojom se mjenjaju su programirani

Gramofon II Brajana Enoa (Brian) inspiriran je njegovim eksperimentima sa svjetlom... Brajan Eno je predstavio svoj novi gramofon dizajniran da odražava ambijentalni zvuk po kojem je poznat. Gramofon II je drugi gramofon koji je muzičar objavio nakon svog debitantskog izdanja 2022. godine.

U 2018., Eno je govorio o tome da je fasciniran svjetlošću u svom radu, i kao muzičar i kao vizuelni umjetnik.

Njegovi eksperimenti korištenja svjetlosti kao medijuma datiraju iz 1960-ih, čineći Gramofon II odgovarajućim režimom za slušanje njegove muzike, kao i ploča drugih umjetnika.

Eno, međutim, podstiče njegovu upotrebu čak i kada neko ne sluša muziku.

- Kada ne mora ništa posebno da radi, na primjer, da pusti ploču, to je skulptura. Tako da mi se sviđa ideja o ovom kontinuitetu - kaže on.

Sam gramofon je napravljen od akrilnih LED svjetala i mjenja boju dok je u upotrebi, krećući se od narandžastih i crvenih nijansi zalaska sunca do neonsko roze i zelene koja podsjeća na noćni klub - proces koji Eno naziva „pejzaži boja“.

Uzorak svjetla u boji, način na koji se gase i brzina kojom se mjenjaju su programirani, ali su posebno dizajnirani da se mijenjaju sporo i nasumično. Gramofon II nije napravljen za svakodnevnu upotrebu, već je kolekcionarski predmet, po cijeni od 25.000 američkih dolara.

Samo 150 izdanja gramofona bit će prodato širom svijeta.

Izvor:Dnevni avaz

Foto:Dnevni avaz

Tekst objavila:Ljilja Brajković