Zašto mačke predu?

Mačke predu kako bi komunicirale s vama, ali znate li uvijek što vam pokušavaju reći?

“Za mačke je predenje način komunikacije”, kaže veterinarka Susan Whittred. “Oni tako pokazuju emocije. I dok to obično znači da su srećni, može značiti gotovo bilo koju emociju – srećnu ili tužnu.”

To ne olakšava mačjim roditeljima da shvate što im njihove krznene lopte pokušavaju reći, ali, dobro, to su mačke. “Mačke su u početku prilično tajanstvene, a što se tiče predenja, mislim da će tako i ostati”, kaže dr. Whittred. “Možda nikada nećemo saznati sve razloge za ono što rade.” Ipak, stručnjaci su otkrili neke od razloga zbog kojih bi mačka mogla presti, prenosi Reader’s Digest.

1) Srećne su

Ovo je daleko najvjerovatniji razlog za predenje vaše mace. “U većini slučajeva kad čujete mačje predenje, to je pozitivna stvar”, kaže veterinar Vered Bar. “To je nešto što mačke rade kada su sretne i zadovoljne.”

2) Sviđa im se što radite

Ako mazite svoju mačku, a ona prede i iznenada dođete do mjesta gdje se ta tiha vibracija pretvara u brujanje mlaznog motora, znajte da nešto radite kako treba. “To predenje je način da mačka poruči da joj se sviđa ono što radite”, kaže veterinarka Kara Nelsen. “Kada imate mačku u krilu i mazite je, ona će presti da vam da do znanja da nastavite.”

3) Pozdravlja vas

Ponekad je dovoljno samo ući u kuću i vaša će mačka početi presti. “To je samo još jedan oblik pozdrava”, kaže dr. Nelsen. “To je slično načinu na koji će se trljati o tvoju nogu kada žele pažnju.” U suštini, oni su samo sretni što ste kod kuće i predu da vam to daju do znanja.

4) Žele nešto

Zajedno s drugim vrstama mačjeg vokaliziranja, mačke takođe mogu koristiti svoje predenje kako bi komunicirale s ljudima kada nešto žele. “Ponekad samo pokušavaju nešto izraziti, kao da žele pažnju ili su gladni”, kaže dr. Nelsen.

5) Komuniciraju putem kodova mačića

“Mačići počnu predati s dva dana kako bi pozdravili svoju mamu”, kaže dr. Whittred. “I koriste predenje da signaliziraju jedni drugima.” Kako mačići rastu, takođe koriste predenje kako bi pokazali da su gladni ili usamljeni, a na kraju predu kad su zadovoljni, baš poput mame.

6) Pod stresom su

“Ponekad u bolnici vidimo da mačke koje su vrlo nervozne predu, a vidi se da ne predu zato što su srećne, već zato što su nervozne”, kaže dr. Bar. “Mislimo da je predenje zapravo metoda samoumirivanja. Mislim da nemamo dovoljno istraživanja da kažemo oslobađa li predenje endorfine, ali postoji mišljenje da to možda rade kao način da sami sebi govore da je sve u redu.”

7) Pate ili su bolesne

Poznato je da mačke koje su jako bolesne ili čak umiru takođe predu. “Kao veterinar za hitne slučajeve, vidim puno mačaka koje nisu u dobroj situaciji, a vidio sam i mačke koje predu kad su zapravo blizu smrti ili imaju jaku bol”, kaže dr. Nelsen. “Ne znamo pomaže li im to zapravo da se osjećaju bolje ili se samo nekako pokušavaju utješiti.”

Izvor:RTCG

Foto:Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković