Stručnjaci upozoravaju - strah od starenja može da bude opasan

Da li znate šta je gerontofobija i kako da je prepoznate?

Nije čudno kad čujete da neko već sa 35 prikriva svoje godine i izbjegava razgovor o starenju, ali neki simptomi mogu da budu veoma opasni.

Strah od starenja ili gerontofobija često se javlja i kod mladih, a kako tvrde psihijatri, nastaje kao posljedica učenja u djetinjstvu, tj. takav stav imao je i neko od roditelja, a moguće je i da je korjen u nekom neprijatnom iskustvu sa starijim ljudima.

Iako je ova fobija njihova uobrazilja, može da ima i fizičke i psihičke posljedice.

Osoba koja ima ovaj strah može da se boji sopstvene starosti i problema koje starost donosi ili može da se boji drugih starih osoba.

Kako prepoznati strah od starenja?

Gerontofobija može da se prepozna po drugačijem odnosu osobe prema starim ljudima. Nekada ova osoba neće htjeti ni da priča o starosti, a često će izbjegavati bilo kakvo druženje sa nekim starijim od sebe.

Takve osobe mogu da imaju i napade panike i izraženu anksioznost pri samom spominjanju starosti, a najviše se boje sopstvenog starenja.

"Oni fizički mogu da budu potpuno zdravi, ali ih pomisao na starenje užasava, a onda gube apetit, često i kosu, padaju u depresiju, ubrzano dišu, znoje se, guše",  piše "Sajkolodži tudej".

Najčešće na starenje gledaju kao na manu koju žele da uklone i negiraju fizičke znake godina poput bora, sede kose, opuštene kože, ćelavosti, a na udaru su podjednako i žene i muškarci.

Izvor:Kolektiv

Foto: Psihološko savjetovanje

Tekst objavila:Ljilja Brajković