Pripazite: Ovi mirisi mogu da privuku zmije u vaše dvorište

Pažljivo!

Pripazite na sljedeće mirise u vašem dvorištu koji bi mogli da privuku zmije.

Izmet glodara

Zmije nisu nužno zainteresovane za izvore hrane poput smeća ili ostataka hrane, ali njihov plijen jeste. A ako privlačite glodare, za njima mogu doći i zmije jer su oni jedan od najvećih izvora hrane za zmije.

Izmet ptica i ptičja gnijrzda

“Zmije slijede miris svog plijena, a budući da su većina zmija grabljivice iz zasjede, one se smjeste u područjima koja imaju miris koji je ostao iza njihovog plijena”, objašnjava Dejvid. Na primjer, pacovske zmije se hrane ptičjim jajima, tako da “miris ptica, njihov izmet ili gnijezda mogu potencijalno privući ove vrste.” Bazenčići vode koje ljudi nekada pripreme za ptice mogu biti posebno primamljive zmijama budući da su napunjene vodom i hladne, što je upravo ono što zmijama treba da se hidriraju i prežive.

Vodozemci i ribe

Zmije su poznate po tome što se hrane oportunistički. U suštini, one puze uokolo dok ne naiđu na svježi miris ili pokret koji često onda postane njihov izvor hrane. “Za zmije koje žive u vodi ili poluvodene zmije, miris vodozemaca poput žaba ili riba, može biti privlačan”, kaže Dejvid. Kao što je ranije spomenuto, zmije takođe privlači voda, zato je ključno otjerati bilo koje od ovih stvorenja kako se ni zmije ne bi nastanile.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija, Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković