Japanci imaju trik da prežive plus 40 bez problema

Vreli toplotni talas je u jeku, a predstoji nam i vikend kada se očekuju temperature do 40 stepeni. Uz mnogobrojne savjete za hronične bolesnike, preporuke zapravo važe za sve jer nema kome može da prija da po jakom suncu boravi na otvorenom.

Jedni od majstora "preživljavanja" ovako visokih temperatura su Japanci, jer prosječna temperatura vazduha u Japanu, tradicionalno, ljeti dostiže do 35 stepeni. Najtopliji mjesec je avgust, ali je toplo i u julu.

Naime, Japanci jedu laganu hranu, piju puno tečnosti i nose odjeću od laganih, prirodnih materijala svijetlih boja, uvijek nose suncobrane i imaju još jedan provjeren trik koji djeluje čak i na ekstremnim vrućinama. Zapravo oni često nose običan svijetli šal koji pomaže u rashlađivanju. Japanci ga prvo natope u hladnu vodu, pa ga vežu oko vrata koji je refleksogena zona. U njemu su koncentrisane velike krvne arterije, a vlažan šal donosi olakšanje od vrućina, prenosi Indeks. Da metoda zaista djeluje, potvrđuje i činjenica da se u nekim prodavnicama danas mogu kupiti šalovi s efektom hlađenja.

Osim ovog dodatnog savjeta, da biste uspješno preživjeli velike vrućine ljekari savjetuju da se unosi dovoljna količina tečnosti – po ovako visokim temperaturama optimalno je čaša vode na 20 minuta.

Treba izbjegavati zaslađene i napitke koji sadrže veliku količinu kofeina, a što se tiče obroka važno je da jedete manje a češće. Najtopliji dio dana treba provoditi u zamračenim i rashlađenim prostorijama, a sve fizičke aktivnosti potrebno je obaviti u ranim prijepodnevnim i kasnim večernjim časovima.

Izvor:RTCG

Foto: Index

Tekst objavila:Ljilja Brajković