Strože kažnjavati za lažne vijesti u vrijeme pandemije

Crnogorska policija je u toku prošle i ove godine podnijela sedam krivičnih prijava protiv sedam osoba za izazivanje panike i nereda.

Stručnjaci imaju različite stavove o tome da li je potrebno pooštriti kaznenu politiku, ali ima ocjena da je potrebno, s obzirom na kontekst, uvesti i poseban, kvalifikovani oblik primjeren „vremenima pandemije“.

Kriminolog Velimir Rakočević kazao je za Pobjedu da izazivanje panike i nereda proizvodi vrlo negativne posljedice na građane, društvo i državu u cjelini. “Ovaj oblik delinkventnog ponašanja naročito u ovom periodu štetno i razorno djeluje jer je svijet suočen sa pandemijom koronavirusa koja je izazvala pometnju na svim kontinentima. Samim izazivanjem panike pojavljuje se iznenadno i značajno uznemirenje građana, odnosno osjećaj nesigurnosti. Taj strah se javlja naglo i emocionalno ugrožava čovjeka razvijajući kod njega osjećaj bespomoćnosti, revolta i nezadovoljstva. Uostalom dobro je poznata izreka ,,strah se strahom hrani” , kazao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, ovaj delikt se negativno reflektuje i na javni red i mir i na realizaciju odluka državnih organa da pokušaju da osujete njihovo sprovođenje.

“Što se naših građana tiče ne postoji nijedan razlog za strah jer je država preduzela sve da zaštiti građane. U ovoj situaciji veoma je važno da svi građani ostanu pribrani, da se iz svog doma informišu o bitnim elementima za sprečavanje infekcije i u potpunosti ispoštuju naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zaraznih bolesti, izbjegavajući na taj način neprovjerene informacije”, istakao je Rakočević. Kaže da bi za ovo krivično djelo trebalo pooštriti kaznenu politiku.

“Crnogorsko krivično zakonodavstvo je za osnovni oblik krivičnog djela izazivanje panike i nereda (Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, čl.398 st.1 KZ CG ), propisalo novčanu kaznu ili zatvor do jedne godine. Za teži oblik ovog krivičnog djela (ako je učinjeno putem medija ili drugih sredstava javnog obavještavanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu) propisana je kazna zatvora do tri godine”, kazao je Rakočević.

 

Izvor: RTCG