Grujić: Bez obzira na okolnosti, uradimo za sebe najviše i najbolje što možemo (video)

Udruženje “Umjetnost življenja Crne Gore" (Art of Living Montenegro), već godinu dana realizuje projekat "Unutrašnja rehabilitacija: transformisanje stavova i ponašanja počinilaca, osnaživanje i podrška zatvorskog osoblja, i održavanje društva sigurnim i informisanim", namijenjen prije svega osuđenicima koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne u Spužu i Bijelom Polju.

Aktivnosti projekta finansira Ministarstvo pravde Crne Gore, kazala je koordinatorka, Aleksandra Grujić.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja”, Grujić je  istakla da projekat predlaže integrisani pristup rehabilitaciji, koji uključuje zatvorenike, osoblje i širu javnost u Crnoj Gori.

“Naš program u Crnoj Gori, prema nekim slobodnim procjenama, prošlo je preko tri i po hiljade ljudi, različitih starosnih dobi, obrazovanja, pola i socijalnog statusa. Program koji radimo sa osuđenicima, koji su izvjesne godine na izdražavanju zatvorske kazne u Spužu i Bijelom Polju, zove se PRISON SMART, a njegova suština je u tome, da osoba u svim životnim okolnostima, pa čak i u zatvorskim, treba da uradi za sebe najbolje što može, i vrijeme iskoristi na najbolji mogući način. Ovaj program nudi inovativne i efikasne alate sa višestrukim dobrobitima, uključujući smanjenje nasilja i agresije, poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja, bolje međuljudske odnose, smanjenje zloupotrebe supstanci, pozitivniji pogled na život, bolje strategije suočavanja i generalno povećanje osjećaja blagostanja. Dugoročno, kada zatvorenici i osoblje budu opremljeni vještinama za vladanje nad stresom i nad sobom, poboljšaće se međuljudski odnosi između zatvorenika i između zatvorenika i osoblja, a ukupna zatvorska klima postaće sigurnija i humanija”, naglasila je Grujić.

Ona je podsjetila, da se od svog osnivanja 1992. godine, PRISON SMART  razvio u globalno priznat program koji se primjenjuje u više od 60 zemalja i koristilo ga je više od 700.000 zatvorenika.

Kaže da je u mnogim zemljama dao dobar rezultat, tako da su mnoge državne institucije potpuno sjedinile taj program sa svojim standardnim programima rehabilitacije i resocijalizacije, navodeći Dansku kao pozitivan primjer u Evropi.

“Cijela ekipa PRISON SMART tima u Danskoj su ljudi koji su bivši zatvorenici. To je važno, jer je teorija jedno, a praksa sasvim drugo. Ako su u jednoj zemlji insturktori oni  koji su do juče bili zatvorenici, to je najbolji pokazatelj da čovjek može da se promijeni, samo mu je potrebno dati pravu stvar i dovljno pažnje”, naglašava Grujić.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Raković

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE