Međunarodni dan čišćenja obala obilježen u Bijelom Polju

Povodom Međunarodnog dana čišćenja obala, NVO Multimedijal Montenegro organizovala je akciju čišćenja obale Lima na ostrvu Sinjavac.

Predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić, kazao je da su danas na volonterskoj bazi očistili gradsko ostrvo i obalu gradskog kupališta Sinjavac.

“Interesantno je da danas imamo specifičnu metodologiju sakupljanja otpada, nije to samo stavljanje otpada u jednu kesu, već imamo tri različite boje kesa u koje već sada selektujemo otpad. U jednoj od njih stavljamo papir, u drugoj metal i aluminijum, a u trećoj preostali otpad. Ono što je takođe važno I što se nama posebno dopada, jeste da na samom startu prilikom sakupljanja targetiramo zapravo koji su to brendovi koji najviše zagađuju našu okolinu”, istakao je Đukić.

Đukić naglašava da će na kraju akcije imati deklaraciju u kojoj će precizno znati koliko su sakupili konkretno od kojeg brenda, kao i koji proizvođač je u pitanju, i da li je sve to plastika.

“Poslao bih poruku svim građanima da je mnogo važno da sačuvamo životnu sredinu. To je globalni problem koji je izazov ne samo za Crnu Goru i naše građane, već i za Evropu i cijeli svijet. Mislim da sa ovim malim akcijama i sa ovim relativno malim doprinosom možemo pokazati građanima da Bijelo Polje treba i može da čuva svoju okolinu i ovu predivnu prirodu koja nam je Bogom data”, poručuje Đukić.

Akciji čišćenja odazvao se i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, koji je kako ističe podržao akciju kao građanin Bijelog Polja, i ovog dijela grada.

“Nadamo se da će ovo postati tradicionalna manifestacija, tu smo da skrenemo pažnju svim našim građanima i privrednim subjektima na značaj čistoće obala, a posebno rijeke Lim, ali i rijeke Bistrice i svih naših drugih rijeka koje postoje na teritoriji naše opštine. Mislim da je ovo jedan događaj koji treba da pokaže da rijeke nisu izvor zagađenja, nego da svi zajedno moramo da ih čuvamo i da je to jedan  potencijal za razvoj zdravog života, ekologije i turizma u Bijelom Polju”, rekao je Smolović.

On je napomenuo da će se završetkom projekta kolektora u Bijelom Polju očistiti rijeka Lim, kao i da će se smanjiti neželjeni efekti koji su bili prisutni u prethodnom periodu.

“Sa druge strane obaloutvrdom i šetalištem potpuno ćemo transformisati izgled Bijelog Polja u jednu modernu urbanu cjelinu koja je otvorena prema “žili kucavici” Limu, odnosno da otvorimo grad prema toj rijeci, i da vidimo sve njene ljepote. Moramo od malih nogu da naučimo djecu koji je to značaj rijeka, i da jednostavno imamo obavezu da im ostavimo što čistiju životnu sredinu  u nasleđu”, zaključio je Smolović.

Predstavnici JKP Lim, Kajakaškog Kluba Jedinstvo, službe za spašavanje Opštine Bijelo Polje, službenici Opštine, kao i učenici Elektro-ekonomske škole učestvovali su u današnjoj akciji.

Svi koji su učestvovali u akciji čišćenja dobili su besplatno EU majicu, slamčicu od bambusa, sportsku bočicu za vodu i rukavice.

NVO Zero Waste Montenegro je organizovao Međunarodni dan čišćenja obala u Crnoj Gori, u saradnji sa NVO Naša akcija i pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra.

Podsjećamo, 21. septembra na Međunarodni dan čišćenja obala, više od 15 nevladinih organizacija, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore udružilo je snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada, tako što su istovremeno očistili jedanaest lokacija.

 

Autor: Bojan Šutović

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE