Planira se izgradnja deponije za 11 opština sa sjevera (video)

Javna rasprava o Nacrtu Izmjena i dopuna Lokalne studije lokacije regionalne sanitarne deponije čvrstog otpada „Čelinska kosa“ i Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, održana je danas u sali SO Bijelo Polje, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja.

Prema izmjenama i dopunama tog planskog dokumenta, osim izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom, planira se i lokacija za preradu nusproizvoda životinjskog otpada, saopštila je danas Jadranka Popović, rukovodilac izrade dokumenata.

„Do sada nijesmo imali takve lokacije, tako da je ovo zaista jedan bitan planski dokument, čijim usvajanjem će biti riješeni brojni problemi otpada za više opština, koje gravitiraju na sjeveru naše države“, istakla je Popović.

Ona je napomenula da je izmjenama predviđeno da se izgradi deponija za jedanaest opština sa sjevera, zajedno sa Petnjicom i sa Gusinjem.

„Na početku je ova deponija čvrstog otpada bila planirana samo za tri opštine, tako da će usvajanjem ovog nacrta ona imati mnogo veći kapacitet, a pored toga imaće i čitav pogon za preradu nusproizvoda životinjskog otpada“, podvukla je Popović, rukovodilac izrade Nacrta Izmjena i dopuna Lokalne studije lokacije regionalne sanitarne deponije čvrstog otpada „Čelinska kosa“.

Popović je podsjetila i da su u opštinama, koje su planirane kao korisnici regionalne deponije (centra za upravljanje otpadom,) u funkciji privremena odlagališta otpada koja su kontrolisana i formirana na osnovu opštinskih odluka.

„Pored toga, u svakoj opštini egzistira određen broj neuređenih odlagališta koja su strateškim planovima razvoja i lokalnim planovima upravljanja otpadom predviđena za sanaciju, a svi ti planovi sadrže u sebi opredjeljenje formiranja regionalne deponije“, kazala je ona, ističući da upravo to potvrđuje potrebu izgradnje regionalne deponije.

Kapacitet centra planiran je tako da može prihvatiti otpad iz opština Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Žabljak, Berane, Rožaje, Plav, Andrijevica, Gusinje i Petnjica, napomenuo je samostalni savjetnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ivan Nedović.

Nedović je naglasio da se radi o jako važnom planskom dokumentu, te da očekuje još veće i snažnije uključenje institucija i pojedinaca, koji bi zajednički došli do što kvalitetnijeg rješenja za ovu regionalnu deponiju.

Javna rasprava o Nacrtu Izmjena i dopuna Lokalne studije lokacije regionalne sanitarne deponije čvrstog otpada „Čelinska kosa“ i Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu trajaće do 25. oktobra, nakon čega će se postupati po primjedbama, kako bi se izradio konačan planski dokument.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE