U Bijelom Polju obilježen Svjetski dan pješačenja

Nevladina organizacija Centar za preduzetništvo u saradnji sa partnerskim organizacijama Lens i Klub kulture, a uz podršku prijatelja iz džudo kluba "Favorit", danas je u Bijelom Polju obilježila Svjetski dan pješačenja i Svjetski dan bijelog štapa.

Javnim treningom džudista “Favorita” na gradskom trgu, predstavnici ovih nevladinih organizacija, pokušali su da skrenu pažnju javnosti na važnost bavljenja fizičkim aktivnostima.

“Na ovaj način želimo da podstaknemo naše građane na svakodnevnu aktivnost, odnosno pješačenje, koje je nezaobilazni činilac u očuvanju zdravlja. Zato smo pozvali i članove džudo kluba “Favorit” da nam se pridruže i da svi zajedno danas pošaljemo jasnu poruku građanima i to da sport i pješačenje zaista treba da budu njihova svakodnevnica”, kazao je Rafet Mulić iz NVU Klub kulture.

On je napomenuo i da je današnja aktivnost dio projekta “Promocija pješačenja – korak po korak do zdravlja”, koji realizuje NVO Centar za preduzetništvo, uz podršku Ministarstva za saobraćaj i pomorstvo.

“Naše istraživanje, koje smo sproveli prije projekta, pokazalo je da se danas mladi sve manje kreću, a da sve više vremena provode u zatvorenim prostorijama, zato smo u tri osnovne škole formirali pješačke sekcije, upravo da bi angažovali mlade ljude i poveli ih u prirodu”, rekao je Mulić.

Kako je napomenuo, svake subote organizuju pješačke ture, a Svjetski dan pješačenja iskoristio je kako bi pozvao i starije i mlade da im se pridruže.

Jasnu poruku sa gradskog  trga u Bijelom Polju danas su poslali i džudisti “Favorita”, a kako je kazala menadžerka tog kluba, Marijana Camić, važno je da se svi uključe u promociju zdravih stilova života.

“A zajedno obilježavamo i Dan osoba sa bijelim štapom, pa je na ovom javnom treningu prisutan i naš paraolimpijac u džudou, Adnan Kujović, a tu su i naši najbolji takmičari, osvajači velikog broja medalja, odrasli i djeca iz džudo školice”, kazala je Camić.

Ona je poručila da  je džudo sport u kojem slabi postaju jaki, a jaki plemeniti, ali da je ipak najvažnije da se djeca bave sportom, pa koji god to bio.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE