Zajedničkim snagama u borbu protiv bolesti

Nevladino udruženje “Zagrli srcem Martin i Andrija” iz Bijelog Polja i “Zinak” iz Podgorice  obilježili su 15 februar, Međunarodni dan djece oboljele od raka.

Uz učešće djece iz osnovnih škola, Škole za osnovno muzičko obrazovanje, KUD-a Tekstilac i velikog broja građana, na gradskom trgu održan je program podrške djeci oboljeloj  od malignih bolesti uz poruku “BORIM SE I ŽIVIM”.

Kako je kazala koordinatorka NVU “Zagrli srcem Martin i Andrija” Ivana Šćekić, manifestacija je organizovana sa ciljem pružanja podrške djeci i njihovim roditeljima koji vode borbu sa ovom opakom bolešću, ali i da skrenu pažnju široj javnosti na problem sa kojima se suočavaju tokom liječenja.

“Obilježavanje ovog dana ima za cilj da pažnju cjelokupne javnosti, opšte i stručne, usmjeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, njege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba djece oboljele od raka, kao i njihovih najbližih” kazala je Šćekić I dodala da se mora osigurati i pravo  na ranu i pravilnu dijagnozu, dostupnost ljekova, te pravo na kvalitetan medicinski tretman.

“Cilj je takođe, da se djeci, roditeljima i široj društvenoj zajednici pruže prave informacije kako da obrate pažnju i prepoznaju  simptome bolesti, jer brza,  efikasna i rana dijagnostika može  da omogućiu duže preživljavanje adolescenata i djece oboljelih od raka” kazala je Ščekić.

Potpredsjednik Opštine Ernad Suljević je  poručio da će se lokalna samourava odazvati svakoj akciji koja ima za cilj poboljšanje zdravstvene zaštite građana, a naročito djece i mladih.

“Bolest zbog koje smo se danas okupili zahtijeva dugo i trajno liječenje, ali okupili smo se danas da joj poručimo da ćemo je zajedničkim snagama svaki put pobijediti. Opština konstantno ulaže u osavremenjavanje opreme, stvaranju boljih uslova za liječenje osoba oboljelih od svih bolesti. Takođe želim da vam pošaljem poruku da na nas uvijek možete računati na pomoć i podršku, jer zajedno smo jači” kazao je potpredsjednik Opštine.

I Centar za socijalni rad svakodnevno pruža pomoć i podršku oboljelim, kazala je direktorica te ustanove Vesna Minić i istakla da su djeca uvijek prioritet.

“Mi u Centru za socijalni rad štitimo interese i prava djece sa ciljem da sva djeca odrastu u zdrave i uspješne ljude. Važno je biti iskren u vezi problema koji postoji, ne treba se pretvarati da ga nema, ne treba ga vidjeti gorim nego što jeste, treba ga vidjeti boljim nego što jeste, a onda pobjeda, draga djeco slijedi, a kao pobjednici izaći ćete samo ukoliko na vaš problem gledate kao na neki izazov i uz podršku roditelja i svih nas koji se bavimo djecom, sigurno da ćete doći do pobjede” kazala je između ostalog Minić.

Nakon učešća djece iz KUD-a Tekstilac i muzičke škole svi zajedno pustili su balone u znak podrške djeci koja se liječe i u znak sjećanja na djecu koja nijesu više sa nama.

Autorka i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE