Kolonija "Slikari Lazovići" upotpunjuje likovni život Bijelog Polja (video)

Iako je jedna od najmlađih kulturnih manifestacija u Bijelom Polju, likovna kolonija „Slikari Lazovići“ daje veliki doprinos unapređenju kulturnog života u našoj opštini, približavajući bogato kulturno-istorijsko nasljeđe naše sredine i Crne Gore kulturnoj javnosti i široj publici, kazao je akademski slikar i umjetnički direktor ovih likovnih susreta, Luka Joksimović.

Gostujući u emisiji “Kulturna mapa”, Radija Bijelo Polje, Joksimović je istakao da se značaj likovnih susreta „Slikari Lazovići“ već prepoznaje, te da je i to jedan od razloga što su, uprkos aktuelnoj epidemiloškoj situaciji, odlučili da nastave tradiciju ove manifestacije.

Međutim, kako je kazao, zbog složne zdravstvene situacije u Crnoj Gori, ali i regionu, a na osnovu odluke organizatora - bjelopoljskog Muzeja, II međunarodni likovni susreti „Slikari Lazovići“  održani su u online formi, od 19. do 26. avgusta, a u okviru kampanje Ministarstva kulture „Živimo kulturu #ostanidoma”.

“Iako je postojala određena doza bojazni da li će likovni susreti proteći onako kako smo i zamislili,već sada mogu reći da smo i više nego zadovoljni. Učešće je uzelo deset umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, kao i naravno Crne Gore. S obzirom da je manifestacija održana online mnogi su imali priliku da iz udobnosti svojih domova prate proces nastajanja jednog umjetničkog djela, jer su nam umjetnici slali video zapise iz svojih ateljela, tako da je za sve to bilo jedno nesvakidašnje iskustvo”, kazao je Joksimović u emisiji “Kulturna mapa”.

Uspjeh II Internacionalnih likovnih susreta  potvrđuju, kako je kazao, same brojke video snimaka koje su objavili tokom osam dana trajanja manifestacije.

“Sama gledanost tih naših objava je bila ogromna, video zapisi nastajanja djela određenih umjetnika su pregledani po par hiljada puta, a ono što je važno jeste to što ih publika uvijek može pogledati iznova”, naveo je Joksimović.

On je istakao da je Umjetnički  savjet susreta odlučio da fokus II Internacionalnih likovnih susreta  bude na izradi novog izdanja monografije  „Slikari Lazovići i njihovo doba“, zbog značaja ove slikarske porodice za razvoj slikarstva u našoj državi i šire, u okruženju.

“Autor monografije je veliki poznavalac rada ove slikarske porodice i istaknuti istoričar umjetnosti, Dragiša Milosavljević. Znamo da postoji odrđeno izdanje od ranije, ali ovo će biti dopunjeno, jer je porodica Lazović pronosila slavu Bijelog Polja širom regiona”, kazao je Joksimović i dodao da će monografija biti objavljena do kraja ove godine.

Akademski slikar, Luka Joksimović, naglasio je i da, zahvaljujući savremenim tehnologijama, kultura nikada nije bila pristupačnija širim masama, što je pokazala i ovogodišnja online manifestacija “Slikari Lazovići”.

“Zahvaljući savremenom digitalnom svijetu u kome živimo kultura je dostupna svima, a drugi međunarodni likovni susreti još jednom su potvrdili da se trenutno suočavamo sa virtualnim oživljavanjem kulture. Ipak, neprocjenjiv je direktan susret sa umjetničkim djelom, ali u jednoj kriznoj situaciji, kao što je trenutna, online mediji su sjajan način da dopremo do publike”, rekao je Joksimović, koji je inače i kustos u bjelopoljskom Muzeju.

Umjetnici ovogodišnjih likovnih susreta,  uzeće učešće i na III Susretima, na kojima će stvoriti još po jedno umjetničko djelo.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežvić

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE