“Pred vršnjačkim nasiljem ne smijemo zatvarati oči” (video)

Povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji se obilježava posljednje nedjelje u februaru, kao Dan ružičastih majica, učenici Gimnazije “Miloje Dobrašinović”  održali su danas performans kojim su  pružili podršku vršnjacima koji su izloženi nasilju.

Pedagogica bjelopoljske gimnazije, Ajsela Madžgalj, istakla je da na ovaj način žele da ohrabre učenike da pred vršnjačkim nasiljem ne zatvaraju oči, već da znaju koga treba da obavijeste i kako da reaguju u tim situacijama.

“Djeca su naše blago, a istovremeno i najvitalniji dio društva, a ovim performansom želimo da podignemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, koji može imati velike posljedice po razvoj djece i maldih. Takođe, na ovaj način želimo da ukažemo na značaj tolerancije, empatije, poštovanja prava i različitosti, ali i razvijanje saradnje i osnaživanje za nenasilnu komunikaciju i nenasilno rješavanje konflikta”, kazala je Madžgalj.

Naglasila je i da se u Gimnaziji “Miloje Dobrašinović” protiv vršnjačkog nasilja bore raznim aktivnostima, predavanjima, radionicama, trbinama, debatama i neprestanim pokretanjem ove teme.

“Dan ružičastih majica samo je jedna u nizu manifestacija koju organizujemo kako bi dali doprinos prevenciji vršnjčakog nasilja, a nadam se da će nam se u tome pridružiti i ostale bjelopoljske škole u narednim godinama”, dodala je pedagogica bjelopoljske gimnazije.

Učenica četvrtog razreda Gimanzije “Miloje Dobrašinović”, Milica Šarčević, poručila je da je neophodno podići svijest mladih o ovom problemu.

“Vršnjačko nasilje ima svoje korijene u prošlosti, prisutno je i sada, a nažalost će se najvjerovatnije dešavati i u budućnosti, ali u kojoj mjeri, to zavisi od nas. Najvažnije je da mladi nauče da prepoznaju nasilje, bilo da je fizičko ili psihičko, ali i naravno da uvijek reaguju, jer trpjeti i ćutati nije rješenje”, poručila je Šarčević.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić, Gimnazija “Miloje Dobrašinović”

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE