Zejak: Proizvodnja organske hrane šansa za crnogorske poljoprivrednike (video)

Iako Crna Gora poslije Irske, ima  najveći  potencijal obradivog zemljišta za poljopirvredu po glavi stanovnika u Evropi, ipak ona, zbog svojih fizičko-geografskih karakteristika, ne može brzo i kvalitetno organizovati industrijsku poljoprivredu.

Stoga, stručnjaci za agroekonomiju preporučuju crnogorskim poljopirvrednicima da se orjentišu na ono, što se zove kvalitet, kazao je mr Dejan Zejak, jedan od autora monografije „Agrarna politika i ruralni razvoj (iskustva Crne Gore, Srbije i Slovačke)”  koja je nedavno promovisana u Centru za kulturu. On je tim povodom i gostovao u emisiji „O selu i poljoprivredi“ Radija Bijelo Polje, u kojoj je  govorio i o stanju poljoprivrede u našoj državi.

„Zbog velikog vremena potrebnog da se ta tzv.industrijska poljoprivrede razvije, stručnjaci za agroekonomiju preporučuju Crnoj Gori da ide na ono, što se zove kvalitet. To znači  da, naši proizvođači svoje farme i svoju proizvodnju  usmjere ka proizvodnji  visoko biološki vrijedne organske ili zdrave  hrana, budući da to mogu brzo i efektno  uraditi, ali, i zbog toga što je naša zemlja turistička, i takvi proizvodi mogu imati široku primjenu kod turista koji borave tokom sezone. Sve ono što naši proizvođači mogu da proizvedu, turisti će apsorbovati. Takođe, pašnjaci i livade, koji su većinski zastupljeni u odnosu na druge poljoprivredne površine, pružaju velike mogućnosti za gajenje stoke i dobijanje zdravstveno-bezbjednih proizvoda, koji su traženi na tržištu EU i drugim razvijenim djelovima svijeta, što je komparativna prednost crnogorske poljoprivrede“, navodi Zejak.

On ističe da je u budućnosti neophodno dati  snažniji finansijski poticaj poljoprivredi, jer se privreda suočava sa mnogobrojnim ograničenjima, kao što nedovoljna finansijska sredstva i zabrinjavajuća demografska slika crnogorskog sela.

Zejak je podsjetio i da je publikacija „Agrarna politika i ruralni razvoj (Iskustva Crne Gore, Srbije i Slovačke)“ objavljena u okviru projekta: “Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnom područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrednosti” koji sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Repriza emisije “O selu i poljoprivredi” biće emitovana na program Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE