Predstava o vršnjačkom nasilju „One su htjele nešto sasvim drugo“ obilježila treće veče FDA (video)

Kroz petnaest scena večeras je bjelopoljsku publiku Akordov omladinski teatar iz Nikšića sproveo kroz aktuelnu priču sve učestalijeg vršnjačkog nasilja. Predstava „One su htjele nešto sasvim drugo“ koji je napisala Milena Depolo iz Beograda, režirao je Dragan Knežević.

Knežević je kazao da Akordov omladinski teatar iz Nikšića već dvadeset godina u kontinuitetu dolazi na Festival dramskih amatera, a ovoga puta došli su sa pričom o naizgled beznačajnim sukobom dvije tinejdžerke oko popularnog dječaka iz škole, ali završava se nasiljem. Ono što je još tragičnije od samog čina nasilja je indiferentnost koju povodom toga pokazuju institucije.

„Iako je tekst nastao još 2009 godine pokazalo se i nakon dvanaest godina da to vršnjačko nasilje eskalira umjesto da se smanjuje. Moji omladinci u teatru od više ponuđenih tekstova sami su odabrali ovaj,  jer su smatrali da je ovo jedna svojevrsna misija da bi smo mogli gledaocima prikazati nešto što se dešava oko nas“ kazao je Knežević.

On je dodao da je namjera glumaca  bila da pokažu  njihovim vršnjacima šta se zaista dešava te da jednako bude i opomena da se takve stvari ne događaju.

„Mislim da je gledanje predstave mnogo edukativnijenego bilo koje predavanje, tv emisija, nastupa psihologa i psihijatara, jer na samom licu mjesta njihovi vršnjaci mogu da se uvjere šta ne treba da rade i kako ne treba da se ponašaju“ istakao je Knežević.

Komad „One su htjele nešto sasvim drugo“ napisan je 2009. godine. Nastao je kao rezultat radionica forum teatra organizacije In Stage, kroz saradnju autorke Milene Depolo sa rediteljkom Anom Tomović i grupom učenika srednjih škola. Osnovno polazište ovih radionica bilo je uvjerenje da se pozorište može koristiti kao moćan alat za podizanje svijesti o aktuelnom stanju svijeta oko nas, ali i za započinjanje neophodnih društvenih promjena.

 

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE