,,Ifigenija“ zavrijedila pažnju na Festivalu dramskih amatera

Predstava ,,Ifigenija“, u režiji Zorana Rakočevića, izvedena je u okviru Festivala dramskih amatera, a prema riječima glumca Moamera Kasumovića, ova antička tragedija stara milenijumima i danas je aktuelna.

,,Koristile su se one teme koje možda nama sada u ovom trenutku nijesu jasne, kao na primjer, da otac žrtvuje svoju kćer, ali kada shvatimo da se to dešava kako bi se spasila država, to je onda svakako aktuelno. Kada vidimo u kakvom svijetu živimo, gdje je vlast apsolutna i svi se za nju bore, iz tog razloga je i odabrana ova predstava od strane reditelja Rakočevića“, naveo je Kasumović.

Važnu ulogu u predstavi ,,Ifigenija“ ima otac glavne junakinje, glumac Đorđije Tatić, koji je u izjavi za Radio Bijelo Polje kazao da svi likovi u predstavi pokušavaju da pokrenu emociju.

,,Kako i u predstavi, sve je stvar interesa. Počev od mog lika, oca, pa svi drugi pokušavaju da pokrenu emocije. Otac pokušava da shvati šta je to ljubav prema djetetu, ali se ni u jednom trenutku ne preispita kako je sebe pretvorio u ,monstruma’“,naveo je Tatić, komentarišu svoj lik.

Lik Menelaja tumačio je glumac Petar Novaković, koji je danas komentarišući komad kazao da je nakon dvije godine zaigrao na sceni.

,,Stalo mi je da napravimo tu diferencijaciju, pogotovo između braće. Dobijamo tu inertnost kod svakog od likova, pa i Menelaja. U ovom tekstu postoji Menelaj kao čovjek koji je istrajan u tome da se vrati Helena, a svi će se potruditi da se od toga okoriste“, rekao je Novaković.   

Muziku za predstavu radio je Bojan Minić. Kazao je da je posao bio zahtjevan i izazovan.

,,Bilo je potrebno napraviti muziku da odgovara svakom liku i vokalnim sposobnostima. Mislim da smo postigli ono što je bio cilj, jer je muzika išla u korist predstave, sve se uklopilo i siguran sam da je publika uživala“, rekao je Minić.

 

Autorka i foto: Eldina Bećirović