Zbirka učenika „Bio jednom jedan virus“ predstavljena bjelopoljskoj publici, uručena “Zmajeva jaja” najboljima

Zbirka crnogorskih učenika „Bio jednom jedan virus“ promovisana je danas u okviru IX Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, a najboljim su uručene i nagrade Zmajevo jaje.

Tročlani žiri Nađa Durković iz Podgorice, Izet Erović i Radoman Čečović iz Bijelog Polja, bodovao je više od 56 priča koje su stigle na treći državni literarni konkurs koji je ove godine za temu imao virus 21, a odabrao je 42 najbolje.

Nagrade Zmajevo jaje – bronzane, srebrne i zlatne,najboljima su uručili direktorica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović, director JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, kao i izdavač zbirke Dragić Rabrenović. Oni su, takođe, uručili i plakete svim učenicima čije su priče objavljene, a posebo priznanje za mentorstvo učenicima pripalo je profesorici književnosti, Biljani Ampovskoj Obradović.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto i Zlatno zmajevo jaje osvojila je Maša Rovčanin, učenica drugog razreda Gimnazije ''Slobodan Škerović'' iz Podgorica za priču A38-K. Srebrno zmajevo jaje pripalo Luki Tapuškoviću, učeniku četvrtog razreda SSŠ ''Sregije Stanić'' iz Podgorice za priču Zakletva, dok je treće mjesto i Bronzano zmajevo jaje dobila učenica prvog razreda Srednje stručne škole iz Bijelog Polja Kristina Rakonjac, za priču Koronino carstvo.

Kada je riječ o osnovnim školama u kategoriji od sedmog do devetog razreda prvo mjesto i Zlatno zmajevo jaje osvojio je Radivoje Durutović, učenik devetog razreda, OŠ ''Vuk Karadžić'' iz Podgorice za priču Rupa se jednostavno zatrpava. U ovoj kategoriji drugu nagradu i Srebrno zmajevo jaje su podijelili Jovana Stanišić, učenica devetog razreda, OŠ ''Narodni heroj Savo Ilić'' iz Kotora za priču Virus 21 i učenik sedmog razreda OŠ ''Njegoš'', iz Kotora Vojin Begović za priču Virus nas je spasio. Dok je Bronzano zmajevo jaje pripalo Lauri Bilafer, za priču Svjetski putnik C 21, učenici osmog razreda OŠ ''Narodni heroj Savo Ilić'' iz Kotora.

Anonimnim bodovanjem je ocjenjivana i kategorija učenika od četvrtog do šestog razreda u kojoj je Zlatno zmajevo jaje pripalo Milici Kovač za priču Virus - juče, danas, sjutra, a Srebrno zmajevo jaje Luki Radonjiću, za priču Čovjek je ipak glavni krivac, učenicima šestog razreda OŠ ''Narodni heroj Savo Ilić'' iz Kotora. U ovoj kategoriji Bronzano zmajevo jaje je osovojio Ognjen Femić učenik šestog razreda OŠ "Braća Ribar" iz Bijelog Polja za priču Ljubav i virus.

Direktorica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović, čestitala je svim učenicima čije su priče objavljene i istakla da su organizatori Regionalnog festivala fantatsične književnosti REFESTICON odlučili da I ove godine, u cilju podsticanja stvaralaštva i popularizacije književne fantastike, raspišu konkurs za mlade.

„Drago nam je što smo uspjeli da animiramo djecu, što smo ih podstakli da pišu, stvaraju i budu kreaitvni, tako da vjerujem da će jednog dana postati pisci vrhunski stvaraoci, te da ćemo ih gledali I na budućim izdanjima festivala”, naglasila je direktorica Rabrenović.

Ona je istakla da je REFESTICON, uz pomoć partnerskih festival, suorganizatora JU Ratkovićeve večeri poezije I NVO Akademija društvenih nauka, uspio da ujedini region i afirmiše kulturnu baštinu Crne Gore i regiona.

Učenike, čije su priječ objavljene u zborci “Bio jednom jedan virus”, pozdravio je i director JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

“Bijelo Polje je grad pisane rijeci, grad velikih pisaca i ja se nadam da ćete  vi jednog dana to psotati. Nadam se da ćete se u Kući Rista Ratkovića osjećati nadahnuto, te će vas i ovo fetivalsko druženje postatiti da stvarate nove fantatsične price”, rekao je Musić, obraćajujući se učenicima.

Čestitke svim učenicima, budućim književnim stvaraocima, uputio je i izdavač zbirke “Bio jednom jedan virus”, Dragić Rabrenović.

Rabrenović je kazao da je žiri imao jako težak zadatak, te da je ponosan što je upravo REFESTICON otvorio vrata književnosti I fantastike crnogorskim učenicima.

“Uvjeren sam da ćemo dobiti nove pisce i da ćemo jednog dana u ovoj kući promovisati mlade autore, kojima je upravo REFESTICON bio odskočna daska”, poručio je Rabrenović.

 O zbirci “Bio jednom jedan virus” govorio je I tročlani žiri, a jedan od njih, Izet Erović, istakao je da je čitajući price evocirao uspomene na djetinjstvo, uživajući u mašti crnogorskih učenika.

“Fasciniran sam maštom djece, onim što su prikazali u svojim pričama. Posebno sam iznenađen kreativnošću naših najmlađih, zato se i nadam da će ovaj festival nastaviti da živi i da će ga osvajati novim fantastičnim pričama”, podvukao je Erović.

Nađa Durković, takođe članica žirija, kazala je da je sa oduševljenjem podržala ideju da se mladi priključe profesionalcima i da postanu dio REFESTICON-a.

Istakla je da su sve price bile ubjedljive, da su mladi stvaraoci ispoštovali sve karakteristike žanra fantastike.

“Odziv je zaista bio izuzetan, što nas posebno raduje. Svaku priču smo pažljivo čitali i zanimljivo je da se na kraju ispostavilo da smo bili prilično ujednačeni u ocjenjivanju”, kazala je Durković.

Čestitke učenicima uputio je i profesor književnosti Radoman Čečovć, poručujući da bez dobrih čitaoca, nema ni dobrih pisaca.

 

 Autorke: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE