Bijelom Polju potreban centar i za OSI starije od 27 godina

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju “Tisa” u saradnji sa Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Novog Pazara, realizuje projekat “Zajedničkom akcijom do bolje usluge”.

Cilj projekta, koji je dio programa prekogranične saradnje Crna Gora – Srbija, jeste poboljšanje kvaliteta života  osoba sa invaliditetom i to kroz unapređenje pristupa uslugama socijalne zaštite, kazao je za Radio Bijelo Polje direktor “Tise”, Ensad Omerović.

Realizacijom ovog projekta, kako je saopštio Omerović, pokušaće da riješe i višegodišnji problem, a to je nepostojanje dnevnog centra za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina.

“Jedna od ključnih aktivnosti je pružanje usluga osobama sa invaliditetom starijim od 27 godina u našem centru i to kroz organizovanje rada u drugoj smjeni. S obzirom da u Bijelom Polju ne postoji dnevni centar za njih, odlučili smo da sprovedemo pilot projekta, a u saradnji sa Centrom za socijalni rad ćemo vidjeti koliko je to onih koji su potencijalni korisnici budućeg  centra za osobe sa invaliditetom preko 27 godina. Po završetku pilot projekta ćemo uraditi analize koje ćemo predstaviti resornom ministarstvu i Opštini Bijelo Polje, kako bi i konačno mogli  i toj grupaciji da pružimo kvalitetnu podršku i utočište“, kazao je Omerović.

U okviru projekta “Zajedničkom akcijom do bolje usluge”, koji će trajati dvije godine, planiraju i izgradnju slane sobe.

„Kvalitena njega i briga je ono čemu mi u ’Tisi’ i težimo i prepoznali smo da je to ono što nam nedostaje, tako da će naši korisnici imati priliku da boravkom u slanoj sobi ojačaju imuni sistem, posebno tokom  sezonskih gripova“, najavio je direktor „Tise“.

Omerović je saopštio da će zahvaljujući ovom projektu i Dnevni centar „Tisa“ i Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Novog Pazara nabaviti opremu za pružanje nove usluge – Neurofidbek.

„Organizovaćemo i obuku za naše osoblje za pružanje ovih tretmana, a nabavkom ove opreme ’Tisa’ će biti jedan od najbolje opremljenih centara  u Crnoj Gori“, naveo je Omerović.

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Novog Pazara obezbijediće u okviru projekta i kombi vozilo za pružanje podrške djeci sa smetnjama u razvoju u ruralnim područjima, a  u centru „Tisa“ će jednom nedjeljno biti orgnizovane radionice za psihološku podršku roditeljima.

„Takođe, ovo je prilika da razmijenimo iskustva i pružimo podršku jedni drugima, kako bi kvalitet usluga podigli na što viši nivo i kako bi djeci i mladima sa smetnjama u razvoju, kao i svim osobama sa invaliditetom, život učinili boljim“, poručio je direktor „Tise“, Ensad Omerović.

Projekat “Zajedničkom akcijom do bolje usluge” počeo je 1. juna i trajaće dvije gdoine, a čak 85 % se finansira iz EU fodnova.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP