Otvorena izložba radova nastalih tokom mentorske škole i kreativnog kampusa

Izložba radova 33 polaznika M/D/F- mentorske škole i kreativnog kampusa, otvorena je večeras u Kući Rista Ratkovića.

Prikazani su radovi učenika od petog do devetog razreda osnovnih škola sa sjevera Crne Gore, koji su 2020/21. godine pohađali online mentorsku školu, kao i kreativnoi kampusi, koji je održan od 25. do 27. juna u Pljevljima. U okviru programskog segmenta edu-X, nevladino udruženje FLUX 2020. godine pokrenulo je projekat ,,Talentovani učenici – vizuelni kreatori budućnosti” koji se realizuje u okviru prioritetne oblasti ,,Da talenat nađe put”. Cilj projekta je osnaživanje talentovane djece sa sjevera Crne Gore u slobodnom izražavanju kreativnog potencijala, kroz vizuelno promišljanje u oblasti modelovanja, fotografije i grafičkog dizajna.

Otvarajući izložbu, prof. mr Ana Matić kazala je da je šestomjesečnu online mentorsku školu pohađalo preko 70 učenika.

,,Zahvaljujem Željku Madžgalju koji je bio učesnik panela koji smo imali u Pljevljima u okviru kampusa, i drugarski nam je pomogao da ova izložba bude u ovom prostoru, i naravno predstavnicima Kuće Rista Ratkovića. Zaista je bilo teško odabrati radove za izložbu, i ovim oputem zahvaljujem svim učenicima na učešću i kreativnosti”, istakla je mr Matić.

Zajedno sa Matić, grafički dizajn i kreativni kampus vodila je i Maša Mušikić, vajarka Vlatka Vujošević vodila je radionicu modelovanja, dok su za radionice fotografije u okviru kampusa bili zaduženi prof. mr Lazar Pejović i Krsto  Vulović.

Učenica sedmog razreda OŠ ,,Mustafa Pećanin” iz Rožaja, Nina Dobričanin, prenijela je utiske nakon online škole. Kazala je da su uz zabavne aktivnosti uspjeli dosta novog da nauče.

Ajla Alilović, tokom devetog razreda u OŠ ,,9. maj” iz Sutivana, pohađala je kreativni kampus. Za Radio Bijelo Polje je kazala da je prikazan njen rad  grafičkog dizajna, i da je vema zadovoljna učešćem koje će joj, kaže, poslužiti u budućnosti.

Lijepa sjećanja nakon M/D/F ima i Damija Hadžić, učenica sedmog razreda OŠ ,,Mustafa Pećanin” iz Rožaja.

,,Na početku jeste bilo teško, ali smo uz pomoć nastavnice uspjeli da prevaziđemo sve prepreke. Upoznali smo kolege iz drugih gradova, svi smo kroz druženje sticali nova znanja”, navela je Hadžić.

Izložba je otvorena u Pljevljima, a narednog vikenda moći će da se pogleda i u Podgorici. 

Online mentorska škole, kao i kreativni kampus, kodržani su u partnerstvu sa Umjetničkom galerijom ,,Vitomir Srbljanović” Pljevlja, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Pljevlja.

Autorima radova uručeni su i katalozi izložbe u štampanom formatu. 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.