“Digitalno preduzetništvo šansa za zapošljavanje mladih”

U cilju promocije samozapošljavanja mladih u oblasti digitalnog preduzetništva, nevladina organizacija “Centar za preduzetništvo” i NVU “Klub kulture”, pokrenuli su projekat ,,Preduzetnik budućnosti”.

Ovim projektom, kako je na današnjoj konferenciji saopštio predsjednik NVO „Centar za preduzetništvo“ i asistent na projektu, Goran Joksimović,  kroz neformalno obrazovanje žele da  mladim ljudima približe digitalno predizetništvo kao idealnu oblast za njihov sopstveni biznis.

“Govoriti mladim ljudima o klasičnom preduzetništvu kroz formalno obrazovanje postalo je neiventivno i neučinkovito, jer sve što nema dodira sa savremenim tehnologijama i internetom za njih je zamarajuće i ,,krindž”. Zato smo i pokrenuli ovaj projekat, kako bi ih uveli u svijet digitalnog preduzetništva i omogućili im da steknu nova znanja i vještine”, istakao je Joksimović, napominjući da je projekat podržan u okviru šeme malih bespovratnih finansijskih sredstava programa FLY BY LEAP, koji se sprovodi u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj, a u Crnoj Gori ga realizuje Studenski biznis centar Univerziteta Donja Gorica.

Koordinator projekta „Preduzetnik budućnosti”, Rafet Mulić, kazao je da je projekat kreiran na osnovu Strategije za cjeloživotno učenje i Startegije za učenje u oblasti preduzetništva, kao i na osnovu iskustava i istraživanja koji se bave ovom tematikom.

„Na osnovu pomenutih istraživanja primijetili smo da su mladi, posebno sa ruralnog područja, ipak u zaostatku kada su u pitanju znanja i vještine iz oblasti digitalnih tehnologija, a i njihova samosvijet o samozapošljavanju, kao mogućem vidu zaposlenja, na nižem je nivou, tako da se oni uklapaju u ciljne grupe FLY BY LEAP programa, u okviru kojeg se i relizuje naš mini grant“, naveo je Mulić.

Saopštio je i da je jedan od ključnih ciljeva ovog projekta promocija samozapošljavanja mladih u oblasti digitalnog preduzetništva.

„Takođe, jedan od ciljeva je i jačanje kapaciteta u oblasti preduzetništva mladih u Crnoj Gori i to kroz edukaciju i obuke, sa fokusom na sticanje preduzetničkih i digitalnih vještina, kao što su kreiranje učeničkih i virtulenih preduzeća, kao i formiranje start up timova. Pored toga, želimo i da poboljšamo  kvalitet obrazovanja kroz nove oblike eduakcija i obuka za nastavnike i učenike“, istakao je koordinator projekta „Preduzetnik budućnosti”.

Sve te ciljeve pokušaće da ostvare nizom aktivnosti, kojima će biti obuhvaćene škole, nastavnici i učenici sa područja Crne Gore.

„Planiramo da pokrenemo školu preduzetništva u okviru koje ćemo dati podršku školama, nastavnicima i učenicima, koji imaju već donekle razvijene školske preduzetničke priče u vidu virtuelnih, a posebno učeničkih preduzeća. Takođe, kroz dodatne obuke, studijske posjete i primjere dobre prakse upoznaćemo ih sa tim kako funkcionišu uspješne biznis ideje, a najbolji školski timovi će dobiti šansu da učestvuju na nacionalnom takmičenju iz preduzetništva, koje će se održati u maju“, najavio je Mulić.

U toku je, kako je kazao, i anketa kojom će obuhvatiti oko 200 učenika iz najmanje šest stručnih škola sa području Crne Gore.

„Kroz tu anketu želimo da vidimo kolika je samosvijest mladih u dijelu izbora samozapošljavanja kao njihove poslovne budućnosti, te kolike su njihove digitalne kompetencije. Već smo locirali nekih deset stručnih škola sa teritorije Crne Gore i u toku su razgovori sa menadžmentom tih obrazovnih ustanova i profesorima ekonomske grupe predmeta, kako bi izabrali šest škola kojima ćemo dati podršku i uključiti ih u sve aktivnosti“, saopštio je Mulić.

Takođe, sprovode i istraživanje o tome koliko su se preduzetnici digitalno transformisali u svom poslovanju ili su spremni na tu transformaciju.

„Jer bez te digitalne transformacije ne mogu opstati, a ni novi biznisi se ne mogu uspješno realizovati“, poručio je Mulić.

Na kraju projekta planiraju da potpišu i memorandum o saradnji sa svim učesnicima, kako bi uspostavili mrežu aktera u oblasti preduzetništva mladih, te kako bi mogli da u nekom narednom periodu realizuju i neke „veće“ projekte.

Projekat ,,Preduzetnik budućnosti” trajaće osam mjeseci, a vrijedan je oko 13 000 eura.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić