Prebiračević: Nadamo se da će bistrički kraj uskoro početi da živi i zarađuje od turističke valorizacije Đalovića pećine (video)

Završetak kapitalnog projekta Đalovića pećine udahnuće „novi život“ Mjesnoj zajednici „Bistrica“, jer će  stanovnici tamošnjih sela i naselja početi da žive i zarađuju od turističke valorizacije tog kompleksa, kazao je Uglješa Prebiračević, član Savjeta MZ Bistrica.

Gostujući u emisiji „O mjesnim zajednicama“ Radija Bijelo Polje, on je saopštio, da su u mnogim selima danas ostala pretežno staračka domaćinstva, dok su mladi  napustili rodna ognjišta i „trbuhom za kruhom“ otišli na jug Crne Gore i u Podgoricu, ali i u susjedne države.  On ne skriva optimizam, da će  se završetkom radova  na kompleksu Đalovića pećina, sa novom mrežom puteva, kvalitetnijim snabdijevanjem vodom i strujom, novim turističkim sadržajima i radnim mjestima, stvoriti pretpostavke  za  ostanak ali i povratak, prije svega mladih, selu.

„To je projekat koji se čeka još od kraja 70-tih godina, kada je gospodin Petar Đalović doveo novinare i speleologe iz Beograda i počelo da se priča i piše o Đalovića klisuri i pećini na Vražjim firovima, ili danas Đalovića pećini. Čekalo se 50 godina da se uđe u taj projekat, odnosno turističku valorizaciju tog turističkog kompleksa. Dosta je stvari urađeno, kao što je prilazni put  od centra Bistrice do Podvrha, gdje bi trebalo da bude žičara,  u toku je rekonstrukcija putnog pravca Konatari –Bistrica,  i nadamo se da će se brzo privesti kraju, kako bi se što prije krenulo u završnu fazu, odnosno u turističku valorizaciju Đalovića pećine i kompletnog projekta. Takođe,  obezbijeđeno je kvalitetno napajanje električnom energijom tog područja izgradnjom trafostanice u Bistrici, nove trase dalekovoda Nedakusi-Bistrica dugom 6 km  sa novom elektroinfrastrukturom, a  radi se na  poboljašanju vodosnabdijevanja. U toku je izrada novog  bazena zapremine 360 kubika vodovoda, koji će snabdijevati, između ostalog, Vizitoring centar, čija je izgradnja takođe u završnoj fazi, ali  i mnoge druge objekte u sklopu kompleksa  Đalovića pećine, kao i još 460 domaćinstava niz čitavu  bistričku dolinu  do Lozne Luke, gdje bi se, u perspektivi, spojio sa postojećim gradskim vodovodom. Nadamo da će  to krenuti  još jačim tempom i organizovanije, što je najvažnije, a sredstava će sigurno biti, jer, svi projekti koji se započnu moraju se i završiti. To je u interesu prije svega države  Crne Gore, lokalne zajednice ali iznad svega nas koji tamo živimo, da konačno mladi ljudi nađu neko zaposlenje u svom kraju, da tu ostanu, formiraju porodicu i na taj način zaživi bistrički kraj,“ poručio je Prebiračević.

Repriza emisije “O mjesnim centrima ” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada Sanida Kajević