Ramović: Prirodne ljepote su naše najveće blago (video)

Svjetska izložba EXPO 2020, koje se održava u Dubaiju, biće otvorena do 31. marta, do kada će i svi posjetioci imati priliku da se upoznaju sa turističkim potencijalima i prirodnim ljepotama Crne Gore, ali i Bijelog Polja, saopštila je Sabina Ramović iz Tusitičke agencije „RAMS“.

Gostujući u emisiji „Turističke atrakcije“, Radija Bijelo Polje, Ramović je istakla  da su u okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore, 6. februara, predstavili učesnicima ovog značajnog događaja sve privredne i turističke potencijale našeg kraja, što je bila odlična prilika za promociju Bijelog Polja kao atraktivne turističke destinacije.

„Utisci su zaista sjajni, zahvaljujući Nacionalnoj turističkoj organaziciji, koja je u okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore organizovala niz promotivnih aktivnosti, imali smo šansu da predstavimo našu turističku ponudu, ali i da se susretnemo sa tur-operatorima, odnosno predstavnicima turističke privrede iz Ujedninjenih Arapskih Emirata. Interesovanje za Crnu Goru i Bijelo Polje zaista postoji, što nas zaista raduje, uspjeli smo i da ostvarimo nove kontakte, a imali smo i priliku da vidimo i kako neke druge destinacije u ovom post-kovid periodu funkcionišu”, kazala je Ramović.

Ona je saopštila da su se trendovi u turizmu znatno promijenili zbog pandemije korona virusa, što je i zaključeno na Svjetskoj izložbi EXPO 2020.

“Trendovi u turizmu su se promijenili zbog pandemije korona virusa, tako da je evidentno da će masovnih grupnih putovanja biti sve manje, a sve više će biti privatnih tura, individualnih putovanja. Međutim, mi kao turistički poslenici moramo uvijek biti spremni da prepoznamo te promjene, da im se prilagodimo, kako bi uspjeli da odgovorimo svim zahtjevima novih post-kovid turista”, navela je Ramović iz Tusitičke agencije „RAMS“.

Ipak, Ramović je saopštila i da je jedan od zaključaka učesnika Svjetske izložbe EXPO 2020 – Dubai, da će se turizam i najbrže oporaviti, iako je najviše pogođen pandemijom.

“Svi su bili zatvoreni, izolovani, tako da je potreba za putovanjima poslije lockdowna još više izražena. Međutim, sada će ljudi putovati u manjim grupama, porodično, a ja mislim da je upravo tu naša šansa koju moramo iskoristiti, jer imamo  predivno okruženje, prostore na kojima nema baš toliko masovnih okupljanja, a u svijetu postaje oni koji uprave traže takve ture, a na nama je da ih pronađemo”, poručila je Ramović, dodajući da su u agenciji “RAMS” spremni da odgovore svim izazovima.

Ramović je istakla da su prirodni potencijali  naše najveće blago, te da Bijelo Polje sa svojom okolinom zaslužuje da bude jedan važan turistički centar na sjeveru Crne Gore.

“Upravo su te prirodne ljepote bile u fokusu našeg predstavljanja u Dubaiju, a naravno da očekujemo da će Bijelo Polje na toj turističkoj mapi biti još bolje pozicionirano, posebno nakon završetka dva kapitlana projekta, Đalovića pećine i Ski centra Cmiljača. Međutim, jako je važno da već sada krenemo sa promocijom tih potencijala, jer bojim se da ćemo imati problema u privlačenju turista, ako sada budemo pasivni” navela je Ramović, dodajuću da su u agenciji “RAMS” prepoznali značaj digitalnog marketinga, te su period pandemije iskoristili za ažuriranje sajta i dodatnu promociju na društvenim mrežama, putem kojih osluškuju želje turista, kreirajući shodno njima svoju turističku  ponudu.

Šansu za dalji razvoj Bijelog Polja kao turističke destinacije, Ramović vidi u ruralnom turizmu.

“Mislim da treba raditi na daljem unaprjeđenju sesokog turizma, jer već imamo mrežu domaćinstava koja su registrovana za pružanje usluga u oblasti turizma. Ipak, još uvijek je dosta onih koji, iako imaju kapacieteta, ne vide sebe u turizmu, iako sa malo ulaganja, mogu ostvariti značajane dobitke. Mi se zaista trudimo da animiramo ljude, da im pomognemo, da ih ojačamo, ali potrebno je da cijela zajednica radi na tome”, navela je ona.

Ramović je kazala da je neophodno paralelno raditi na unapređenju infrastrukture i promociji Bijelog Polja.

“Imamo mi i smještajnih kapaciteta i lokalnih turističkih vodiča, ali nam treba više svega. Paralelno treba da razvijamo tu infrastrkturu, ali i da radimo na unaprjeđenju ponude i promociji potencijala, ako želimo da budemo ozbiljna turistička destinacija”, poručila je ona.

Za više od 17 godina Turistička agencija “RAMS” uspjela je da u Bijelo Polje dovede veliki  broj turista iz raznih zemalja svijeta, a već krajem maja očekuju goste iz Holandije i Finske.

“Bijelo Polje ima mnogo da ponudi, imamo prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, manifestacije, događaje, sjajnu domaću hrana, gostoljubive ljude, tako da svi iz Bijelog Polja ponedu samo lijepe utiske. Mi već imamo i sada neke dogovorene ture, goste očekuejmo krajem maja iz Holandije i Finske, za jesen čekamo potvrdu turista iz Velike Britanije i Rumnije. To su organizovane grupe koje dolaze po ranije utvrđenom programu, ali individualnih aranžamana imamo jako puno, oni se jako brzo prodaju, pa ćemo i mnogo ranije imati goste sa strane”, saopštila je Sabina Ramović iz Tusitičke agencije „RAMS“.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević