Delegacija Austrijskog Crvenog krsta u posjeti Bijelom Polju

Predstavnici Austrijskog Crvenog krsta boravili su juče u Bijelom Polju, gdje su posjetili Centar za njegu u zajednici, izvršili monitoring projekta I - CCC, kao i posjetu korisnicima u okviru programa “Inovativne usluge podrške za starije u zajednici”, koji finansira Austrijska agencija za razvoj.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje su do sada sprovedene, planiranim aktivnostima za budući period, budžetskim linijama, kao i problemima sa kojima se susrećemo tokom realizacije projektnih aktivnosti, kazao je sekretar opštinskog Crenog krsta, Zoran Rudić.

On je istakao, da Centar za njegu u zajednici predstavlja inovativan i jedinstven pristup pružanja podrške starijima i njihovim neformalnim njegovateljima koji se zasniva na integrisanim uslugama socijalne i zdravstvene zaštite. Istovremeno Centar je spona između korisnika i institucija odgovornih za ostvarivanje prava iz navedenih oblasti zaštite.

“Cilj usluga koje Centar pruža jeste, da se omogući starijima da što duže borave u svom prirodnom okruženju, uz očuvan kvalitet života i dostojanstvo”, naglasio je Rudić.

Socijalna radnica na projektu, Ivana Bulatović, dodala je da projekat funkcioniše u punom kapacitetu, sprovodeći sve zadate aktivnosti. Ona je podsjetila  da Centar za njegu u zajednici svojim korisnicima nudi sljedeće usluge: savjetovanje iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, pomoć u kući, preventivne kućne posjete, podršku volontera, inovativni program usporavanja demencije, kao i podršku za neformalne njegovatelje.

U posjeti opštinskom Crvenom krstu, pored koordinatorke projekta Anye Blum, boravile su i Katarina Baničević (ASK) i Ivana Smolović iz Crvenog krsta Crne Gore.

“Jučerašnja posjeta bila je i prilika da se gosti iz Austrijskog Crvenog krsta na terenu upoznaju sa aktivnostima koje sprovodimo, razgovaraju sa korisnicima, uvjere se u kapacitete koje ima naša organizacija, kao i da kroz razgovor sa korisnicima, vid  koje su njihove potrebe”, saopštili su iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje.

 

 

Saopštenje i foto: Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje

Tekst objavila: Sanida Kajević