Od jednog konja do ergele – Rmandić danas živi svoj dječački san (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Iako je radio širom Crne Gore, Srbije, ali i Rusije, ljepota i tišina Vraneške doline i Pavinog Polja, Iliju Rmandića “vukle” su natrag u rodno mjesto, gdje sada i živi, daleko od gradske buke i gužve.

Ljepote svoga kraja i ljubav prema konjima, Rmandić je iskoristio za kreiranje novog turističkog proizvoda - jahanje na konjima, kojim je dodatno unaprijedio turističku ponudu Bijelog Polja.

Iako je na početku imao samo jednog konja, Ilija danas na svojoj ergeli ima njih 20 konja, a turisti dolaze iz svih krajeva svijeta.

“Ljubav prema konjima datira još od dječačkih dana i oduvijek sam želio da imam svoju ergelu. Međutim, to nijesam bio u mogućnosti. Imao sam jednog konja, a onda  sam odlučio da odem i zaradim novac, kako bih se vratio rodnoj grudi i ostvario svoj san. Počeo sam da kupujem konje, da idem na takmičenja i zaista sam bio ispunjen. U jednom trenutku sam odlučio da naučim i druge da jašu, da ih dovedem u moj kraj, pokažem im nevjerovatne predjele i sve ono što nam je priroda podarila. Iako, ni poslije šest godina, nijesam uspio da steknem neka veća sredstva od toga, imam dovoljno za održavanje svojih konja i zadovoljan sam time”, ispričao je Ilija u emisiji “Turističke atrakcije”, Radija Bijelo Polje.

Rad na ergeli, kako je rekao Ilija, zahtijeva mnogo truda i vremena, kao i velika ulaganja, ali svaki dolazak turista, svaka jahačka tura, ono je što Rmandića ispunjava.

 “Sada imam dvadesetak svojih konja, nešto iz mog uzgoja, a nešto što sam kupovao vremenom. Naravno da nije lako, posebno što sam radim, ali ipak ne odustajem. Divan je osjećaj kada to imate da podijelite sa drugima, kada turisti dođu i oduševe se prirodnim ljepotama Vraneške doline, nevjerovatnim pogledima, žuborom potoka i rijeka. Takođe, njihov susret sa konjem je nešto nevjerovatno, budu iznenađeni mirnoćom konja i njihovom plemenitošću. Odlaze uvijek sa mog imanja sa sjajnim utiscima i obećanjem da će se vratiti opet, što i ispune”, kazao je Rmandić, instruktor jahanja i   učesnik više galopskih trka i daljinskih jahanja.

Jahačke ture organizuje i zimi i ljeti, a u dogovoru sa turistima, tura može trajati i po nekoliko dana tokom ljetnjih mjeseci.

“Nekada ture traju po par sati, nekada i cijeli dan, a tokom ljeta i po nekoliko dana. Ranije su to bile grupe od desetak i više ljudi, ali, s obzirom na to  da mi je bezbjenost gostiju prioritet, odlučio sam da radim u manjim grupama. Uglavnom dolaze ljudi koji nikada ranije nijesu jahali, pa se njima mora posvetiti dodatna pažnja, ali, budući da sam licencirani instruktor jahanja i licencirani sudija u konjičkom sportu, uspijevam da im pružim neophodno znanje”, ispričao je Rmandić.

Najviše turista je, kako je kazao, iz Crne Gore i regiona, a dolazili su i Englezi, Amerikanci, Rusi, ali i oni iz zemalja Dalekog istoka.

“Nedavno su bili i Arapi, koji su došli preko agencije Balkanica, sa kojom imam odličnu saradnju. Za njih je to bio nevjerovatan doživlja, posebno što su došli tokom zime, jer jahanje po snijegu ima svoju draž”, rekao je Rmandić.

Spreman je i za nove goste, a nada se da će sezona biti mnogo bolja, s obzirom na povoljniju epidemijsku situaciju. “Ovom prilikom želim i da apelujem na roditelje, da podstaknu mlade da se aktiviraju, da izađu iz kuća, da više vremena provode u prirodi. Ja sam raspoložen da ih sve ugostim, a naravno, za djecu sa smetnjama u razvoju organizovaću i besplatne časove jahanja -  već su i dolazili iz ‘Tise’, a vjerujem da ćemo se opet družiti, jer je meni najveće zadovoljstvo kada vidim osmijeh na njihovim licima”, istakao je Rmandić.

Iako, kako je kazao, godinama unazad izostaje podrška resornih ministarstava, Rmandić poručuje da će učiniti sve da  Vranešku dolinu dodatno popularizuje kao turističko mjesto.

Svi zaljubljenici u konje i prirodu, svi oni koji žele nezaboravnu avanturu, mogu ga, kako je napomenuo, kontaktirati putem fb i instagram profila “Na Konjima Kroz Prirodu”.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić, privatna arhiva

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević