Dr Omeragić: Vakcinacija doprinosi kolektivnom imunitetu i sprječava pojavu zaraznih bolesti (audio)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Imunizacija je najbrža, najdjelotvornija i ekonomski najopravdanija mjera kojom se direktno utiče na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti. Značaj imunizacije za  javno zdravlje je neprocijenjiv i ogroman, kaže dr Elvis Omeragić, specijalista pedijatar u beranskoj Opštoj bolnici.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, on ističe da su zahvaljujući vakcinaciji mnoge zarazne bolesti, koje su nekada predstavljale globalni zdravstveni problem, danas eliminisane ili svedene na najmanju mjeru.

“Osim individualne zaštite koju postižemo vakcinacijom, sprovođenjem programa obavezne vakcinacije, postižemo visoke stope kolektivnog imuniteta u određenoj populaciji, koji bi trebalo da bude preko 70 posto i kojim se efikasnije prevazilazi određena epidemija. Samim tim, postoje zakonski regulisane vakcine i one koje se daju u skladu sa epidemijskim situacijama. Kada je riječ o obaveznim vakcinama, one se primjenjuju od najranijeg dječjeg uzrasta pa sve do tinejdžerskih dana. Zakonski obavezne vakcine zavise od države do države, i sve one ponaosob, prave svoju  listu obaveznih vakcina. U našoj državi, proces vakcinacije i stvaranje kvalitetnijeg imunog odgovora kreće sa BSŽ vakcinom, koja se daje u prvim mjesicima života, protiv tuberkuloze. Nakon te vakcine, tokom prve godine života, dijete se štiti primjenom vakcina protiv difterije, tetanusa i pertusisa, odnosno velikog kašlja - tzv. kombinovana DTP vakcina. Pored toga, u prvoj godini života obavezne su vakcine protiv dječje paralize, hemofilusa influence i protiv  hepatitisa “B”, odnosno zarazne bolesti jetre. Postoji tačan kalendar vakcinacije,  odnosno tačno određeno vrijeme kada se koja vakcina primjenjuje, ponavlja i kada se vrši revakcinacija. U svakom slučaju, u prvoj godini života dajemo set vakcina koji je značajan i kojim se praktično sprječava obolijevanje od nekoliko teških bolesti”, ističe dr Omeragić. On dodaje, da drugu grupu  čine vakcine koje nijesu obavezne, ali, kada je potreba, svakako se preporučuje njihova primjena. Takve su, npr., vakcine protiv sezonskog gripa i one se preporučuju određenoj grupi ljudi. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Arhiva Radija Bijelo Polje

Tekst objavila: Sanida Kajević