Mešter: Zadovoljan sam realizacijom projekta ,,Brain – Vaša podrška i oslonac“ (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Nevladina organizacija ,,Brain“ proteklih mjeseci realizovala je projekat ,,Brain – Vaša podrška i oslonac“, kako bi na što viši nivo podigla položaj osoba oboljelih od moždanog udara.

O realizovanim aktivnostima i planovima, u današnjoj emisiji ,,Šta može NVO“ govorio je predsjednik te organizacije, Ranko Mešter, koji je iskazao zadovoljstvo završetkom ovog projekta.

,,Tokom realizacije projekta zaposlili smo šest personalnih asistenata sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, koji su pružali pomoć članovima našeg udruženja, u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Želim istaći da su svi zadovoljni radom asistenata i postignutim rezultatima, što nam daje još veću motivaciju da i u narednom periodu nastavimo sa sličnim aktivnostima“, istakao je Mešter, i podsjetio, da trenutno ova organizacija broji 50 članova oboljelih od moždanog udara.

Mešter je istakao da se oboljeli od moždanog udara suočavaju sa brojnim problemima.

,,To su uglavnom arhitektonske prepreke, nemogućnost prilaska pojedinim institucijama, slabo zapošljavanje, i drugi. Osobe sa invaliditetom jesu marginalizovane, nekako smo stavljeni u drugi plan. Potrebno je da se svi ,,aktiviramo“ kako bi život ovih lica učinili boljim“, navodi Ranko Mešter.

Veliku zahvalnost, kaže, duguju Opštini Bijelo Polje, ali i privatnim kompanijama koje im pružaju podršku.

NVO ,,Brain“ partner je i na projektu ,,Reci NE diskriminaciji OSI“ koji realizuje Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom.

,,Realizacija ovog projekta podržana je od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, i svi smo zadovoljni aktivnostima koje su sprovedene. Bilo je tu raznih tribina i konferencija, razmijenili smo mišljenja i iskustva, tako da vjerujem da će sličnih projekata biti još.“

U ovoj NVO planiraju, kaže Mešter,  da konkurišu projektom ,,Nastavljamo“ koji bi bio usmjeren na angažovanje personalnih asistenata.

,,Imamo oko 20 članova našeg udruženja kojima je neophodna pomoć asistenta. Licima sa ruralnih područja naše opštine uskraćena je ova mogućnost, ali se nadamo, da će i to biti riješeno u narednom periodu“, uvjeren je Mešter.

Podsjetimo, NVO ,,Brain“ osnovana je 2013. godine sa ciljem pružanja podrške licima oboljelim od moždanog udara. Članica je koalicije ,,Savez“ koju čini sedam organizacija iz Bijelog Polja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.