Pomoć Ukrajincima i od Međunarodne organizacije za migracije (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Šefica crnogorske Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije, Dušica Živković, zajedno sa saradnicima, posjetila je danas izbjeglice iz Ukrajine, koje su još od 15. marta u Bijelom Polju.

Tom prilikom predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) uručili su donaciju izbjeglim Ukrajnicima, ali i obećali dodatnu pomoć.

„Donijeli smo ono što su nam kazali da je najpotrebnije u ovom trenutku, a to su hrana i  igračke za djecu, hemija, obuća.. Međutim, mi ćemo tokom ove nedjelje uraditi procjenu potreba,  kako institucija, tako i samih lica koja se nalaze u Crnoj Gori, i na osnovu toga planiraćemo našu dalju intervenciju. U svakom slučaju stojimo na raspolaganju i svim institucijama sistema za sve ono što je potrebno kako bi im olakšali boravak u Crnoj Gori“, istakla je Živković.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), kako je pojasnila Živković, bavi se zaštitom migranata, a podršku pružaju i Ministarstvu unutrašnjih poslova prilikom prihvata svih migranta koji prođu kroz Crnu Goru.

„Tako da smo i u ovom slučaju, kada su izbjeglice u pitanju, spremni da pružimo svu podršku“, poručila je šefica crnogorske Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije.

Živković je saopštila i da u Crnoj Gori nema puno migranta, te da je uglavnom riječ o licima koji su u tranzitu kroz našu zemlju.

„Smješteni su u Centar za prihvat na Božaju, kao i u Spužu, ali generalno nemamo veliki broj migranata u zemlji, to su oni koji uglavnom tranzitiraju, tako da kada prođu registraciju, poslije dan ili dva, odmah nastavljaju put. Iako se vrlo kratko zadržavaju, naša obaveza je da im pružimo pomoć prilikom registracije, da im obezbijedimo smještaj, a IOM obezbjeđuje i transport za sve ranjive kategorije, tako da su naši timovi konstatno na terenu i rade sa migrantima“, zaključila je šefica crnogorske Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije, Dušica Živković.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić