Bjelopoljski vatrogasci u martu ugasili 113 požara (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Bjelopoljski vatrogasci su proteklih dana imali pune ruke posla. Gorjela je šuma i nisko rastinje na više lokacija u našoj opštini, a prema riječima Milonje Rakonjca, rukovodioca Službe zaštite i spašavanja, od početka marta do danas, ugasili su 113 požara.

“Zahvaljujući  oblačnom vremenu i kiši, danas možemo konačno da predahnemo. Poslednjih 15 dana imali smo zaista iscrpan rad sa požarima, jer je u tom periodu, samo šumskih požara bilo oko 90. Ukupan broj intervencija od početka mjeseca do danas je 113. Uspjeli smo da od vatre  odbranimo sve objekte i materijalna dobra, i što je najvažnije, nije stradao  ni jedan ljudski život. Međutim, ne možemo mi stići da ugasimo koliko građani mogu zapaliti, ali, borimo se koliko možemo i koliko smo u mogućnosti. Dnevno smo imali od pet do deset intervencija, pa u takvim situacijama nijesmo u mogućnosti da svima priteknemo u pomoć, već određujemo prioritete. Zato, apelujemo na građane da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenom prostoru, jer se vatra brzo širi pa nerijetko ugrozi i stambene objekte”, kazao je Rakonjac, dodajući da je u skoro svim slučajevima uzrok požara  bio čovjek i njegovo neodgovorno ponašanje u prirodi.

Rakonjac kaže da se slična situacija ponavlja svake godine početkom proljeća,  kada se Služba za zaštitu i spašavanje suočava sa velikim brojem požara na čitavom području opštine.

“Ovo je period kada ljudi čiste livade, spaljuju suvu vegetaciju, korov, nisko rastinje i često ne uspijevaju da kontrolišu vatru, koja se, potpomognuta vjetrom, brzo proširi, zahvati veliku površinu a nerijetko ugrozi i stambene objekte. Često su i štete velike.Ovih dana svjedoci smo da se ponavlja ista priča”, naglašava Rakonjac.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.