Posjeta projektnog tima IFAD projekta

Nastavlja se dobra i uspješna saradnja lokalne samouprave sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD), što rezultira  značajnim i vidljivim efektima na terenu, i konkretnim benefitim po kvalitet života stanovnika u ruralnim područjima.

Projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područija RCTP je projekat koji sprovodi Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede IFAD. Projekat se sprovodi u 7 opština u Crnoj Gori medju kojima je i Opština Bijelo Polje u dvije Komponente. Komponenta 1, koja se tiče podrške poljoprivrednim proizvođačima i kreiranju klastera lanaca vrijednosti u cilju održive i otporne ruralne transformacije.

Kroz ovu komponentu za 4 godine, imamo podržanih 216 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednosti investicije oko 680 hiljada eura. Kada je u pitanju Komponenta 2, za tri godine zajednički je urađeno 10 km putnih pravaca, kao i 10 investicija u vodosnadbijevanje.

U toku je tender za izvođača radova 2021.godine gdje je odobrenih 12 putnih pravaca, ukupne dužine 3.1 km. Takođe, javni pozivi za 2022.godinu, za obje komponente, su raspisani i rok za podnošenje zahtjeva je do 18. aprila ove  godine.

 

Izvor i foto: bijelopolje.co

Tekst objavila: Sanida Kajević