Pavinopoljski osnovci slušali o štetnim posljedicama konzumiranja alkohola

Povodom 1. aprila - Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma, Opštinska kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti u saradnji sa Centrom bezbjednosti Bijelo Polje, organizovala je predavanje o štetnim posljedicama alkoholizma za učenike osmog i devetog razreda Osnovne škole „Milovan Jelić“ u Pavinom Polju.

“I pored činjenice da je prodaja kao i konzumacija alkohola zabranjena mlađim ispod 18 godina, broj djece školskog uzrasta koja konzumiraju alkohol nažalost se ne smanjuje. Alkohol je najčešće prvo sredstvo zavisnosti koje probaju mladi i s kojim se najčešće prvi put susretnu u porodičnom okruženju gdje im alkohol nerijetko bude i ponuđen od strane roditelja ili nekog od najbliže rodbine. Prema relevantnim istraživanjima, tinejdžer koji je počeo piti alkohol sa 14 godina i ranije, ima četiri puta veću vjerovatnoću da kasnije razvije zavisnost od alkohola, ali, i da počne sa konzumiranjem i drugih psihoaktivnih supstanci. Upravo je to i bio razlog, što su Dragoslav Šebek, službenik naše kancelarije, i Dejan Bogavac, službenik Centra bezbjednosti Bijelo Polje, pavinopoljskim osnovcima govorili o štetnim  posljedicama konzumiranja alkohola u tom životnom dobu”, saopštili su iz Opštinske kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti.

To je, dodaju, ujedno i prilika, da se skrene pažnja i svima ostalima, o značaju ovog   problema koji postoji u našem društvu.

“U Crnoj Gori kao i u regionu  kulturološki se podržava konzumiranje alkoholnih pića, a najveći broj ljudi pije umjereno i bez štetnih posljedica. Međutim, kod nemalog broja, konzumacija alkohola prerasta u zloupotrebu ili u štetnu naviku, a onda i u zavisnost. Alkohol je po svojoj definiciji psihoaktivna droga, odnosno hemijska supstanca izrazitog fiziološkog efekta, koja mijenja moždanu funkciju, što rezultira privremenom promjenom percepcije, raspoloženja, svijesti ili ponašanja. To je droga koja društvu nanosi najviše štete, jer je alcohol uzrok mnogih zlostavljanja, nasilničkog ponašanja, saobraćajnih nezgoda, neispunjavanja radnih obaveza, odsustvovanja sa posla i sl., a to su i najčešće posljedice zloupotrebe i prekomjernog konzumiranja alkohola”, kazali su Opštinskoj kancelariji za prevenciju bolesti zavisnosti.

 

Saopštenje i foto: Opštinska kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti

Tekst objavila: Sanida Kajević