Jašarević: Temelje stripa u Bosni i Hercegovini postavili smo još davne 1994. godine (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Organizovanjem prve škole stripa, davne 1994. godine Adnadin Jašarević postavio je temelje ove umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Po vokaciji žurnalista, po opredjeljenju pisac fantastike, a u duši stripofil, Jašarević je još prije 28 godina okupio bosansku omladinu i uveo ih u svijet stripa.

,,To su bila mračna vremena, pa smo organizacijom škole stripa željeli da animiramo djecu i pomognemo im da razviju svoj talenat i kreativnost. Tako je i nastao prvi strip koji smo objavili 1995. godine”, podsjetio je Jašarević.

On je istakao da su kroz školu stripa prošli mnogi, a neki od njih ostvarili su se i kao uspješni strip – umjetnici.

,,Posebno smo ponosni što su pojedini polaznici izrasli i u profesionalce, priznate i poznate u regionu i svijetu”, naglasio je Jašarević, inače direktor Muzeja grada Zenice.

Škola stripa, po uzoru na onu iz Bosne i Hercegovine, pokrenuta je i u Lapovu, Srbiji, kao i u Bijelom Polju, pa su mladi i iz ovih gradova uz mentorstvo profesora pohađali radionice.

Inače, Jašarević je i organizator festivala Tragovima bosanskog kraljevstva ZeKon, urednik istoimene edicije, direktor Muzeja grada Zenice, kao i predsjednik žirija svih dosadašnjih izdanja REFESTICON-a.

 

Autorke: Sanja Dulović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić