Bijelo Polje naredna dva dana u znaku džeza, „Osvajači“ specijalni gosti festivala (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

White Field Jazz Festival, 16. po redu, održaće se 29. i 30. juna u Bijelom Polju, u organizaciji Ratkovićevih večeri poezije, saopštio je direktor ove javne ustanove, Kemal Musić.

Gostujući u emisiji „Kulturna mapa“, Radija Bijelo Polje, Musić je istakao da je sve spremno za ovogodišnju manifestaciju, u okviru koje će nastupiti poznata i priznata muzička imena, ali i tokom koje će biti održani i drugi kulturni programi.

„Sve je spremno za početak 16. White Filed Jazz Festivala i zato pozivam publiku da naredna dva dana bude sa nama, a mi im obećavamo kvalitetnu muziku i sjajno druženje“, kazao je Musić, zahvaljući Opštini Bijelo Polje koja nesebično već šesnaest godina podržava organizaciju White Field Jazz Festivala.

Svečano otvaranje zakazano je za srijedu, od 20 sati i 15 minuta, a  prema riječima Musića, prvo veče festivala posvećeno je isključivo džez muzici.

„Prvo veče će otvoriti bjelopoljska pop-rok grupa “Akustična terapija”, dobro poznata našim sugrađanima, nakon njih nastupiće takođe svim nama dobro znano lice - džez umjetnik Đorđe Obradović, koji je i ranijih godina bio na našem festivalu, a koji baštini onaj izvorni džez iz Nju Orleansa, tako da će pravi zaljubljenici u džez muziku sigurno uživati u njegovom nastupu. Prve festivalske večeri će biti održan i koncert crnogorske grupe “Kind of blues”, koju predvodi naš poznati džez umjetnik Šule Jovović, a veče će zatvoriti makedonski džez stastav “Svetlost”, bend koji ne svira samo u Makdoniji i okruženju, već u cijelom svijetu“, najavio je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

Drugo veče 16. White Field Jazz Festivala biće definitivno u znaku čuvene grupe „Osvajači“, a Bjelopoljci sa nestrpljenjem očekuju njihov nastup.

„To je grupa koja se dokazala na prostorima bivše Jugoslavije, tako da vjerujem da će Bjelopoljci uživati u koncertu ’Osvajača’. Naravno, prije njih će nastupiti sjajna etno grupa iz Rožaja ’Teferidž’, koja baštini tradiconalnu lokalnu muziku sjevera Crne Gore, taj lokalni melos je poprilično zaboravljen, pa je ovo prilika da se malo prisjetimo i te muzike koja na neki način oslikava život ovdašnjeg čovjeka. Pored njih imamo i sjajni bluz orkestar iz Podgorice ’Jesenjin’, ’ koji predvodi naša poznata pjesnikinja Svetalna Kalezić“, saopštio je Musić.

On je napomenuo da je White Field Jazz Festival nije isključivo džezerski, već je žanrovski obogaćen,  kako bi ispunili očekivanja ne samo ljubiitelja džeza, već i popa, roka, bluza, etno zvuka.

„Na prvom White Field Jazz Festivalu su nastupili isključivo džez orekestri, a već od naredne godine smo počeli da dovodimo rok i bluz sastave, pa mi se čini mi da je gotovo svaka rok grupa sa prostroa bivše Jugoslavije i nastupila na našem festivalu. Koncept festivala smo morali malo izmijeniti, akko bi i opstao, jer džez muziku ne slušaju široke mase, džez je umjetnost, a znamo da je umjetnost privilegija rijetkih. Zato na džez koncertima i nema previše publike, pa se često i kaže da džez muzičari sviraju 300 akorda za tri čovjeka, a ostali tri akorda za 3000 ljudi. Ipak, naš cilj je da predstavimo Bijelo Polje kao destinaciju koja baštini istinske kulturne sadržaje, a džez festival jeste zbilja jedan nesvakidašnji kulturni događaj. Zato ovaj festival i traje, a mi se trudimo da to održimo i da preko naših gostiju iz Makdeonije, Srbije, Austrije, Rusije, pošaljemo sliku da Bijelo Polje baštini istinske kulturne vrijednosti, a to moramo i zbog Miroslavljevog jevanjđelja, zbog Advda Međedovića, Rista Ratkovića, Miodraga Bulatovića, i ostalih sjajnih pisaca i umejtnika koji su ostavili trag u umjetničkom životu Bijelog Polja“, naglasio je Musić.

I ove godine će pored muzičkih koncerata, u okviru kojih će nastupiti velika muzička imena, kako je najavio Musić, biti održani i prateći kulturni programi.

„Prije zvaničnog otvaranja, u srijedu u 19 časova, biće otvorena izložba umjetničkih slika Edina Erovića Macana, našeg Bjelopoljca, koji do sada nije imao priliku da se istakne. Njegova umjetnost je na neki način i povezana sa džezom, pa smo zato i odlučili da njegovu izložbu uvrstimo u ovogodišnji program. Takođe, posdlednjih godina u susret White Field Jazz Festivalu objavljujemo i knjige, pa smo tako do sada objavili „Menadžemnt događaja“, Mirjane Kovačević, zatim knjigu našeg Abaza Dizdarevića, kao i monografiju o džez festivalu koju ja potpisujem “White Field Jazz Festival – Potencijali i razvoj kulturnih institucija“. Tako ćemo i ove godine promovisati knjigu “Veo nad rijekom C” Melide Travančić, koju smo izdali prije nekoliko dana. Riječ je o putopisnoj poeziji, a  jedna pjesma je posvećena i Kući Rista Ratkovića, tako da nam je zadovoljstvo što će ovo djelo biti promovisano na našoj džez svetkovini“, istakao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

Musić je kazao i da se nada da će i 16. White Field Jazz Festival svojim bogatim programom opravdati očekivanja publike.

„Iskreno se nadam da će tako biti, jer znamo da je bjelopoljska publika jako zahtjevna kada je umjetnost u pitanju“, podvukao je on.

White Field Jazz Festival, kako je podsjetio Musić, pokrenut je još 2007. godine i to sa ciljem da afirmiše i njeguje džez muziku.

„Iako je tada ideja o osnivanju White Field Jazz Festivala izgledala kao teško održiva misao, dugogodišnja tradicija, uz određene koncepcijske izmjene, pokazala je opravdanost ovog kulturološkog poduhvata. Bijelo Polje je postalo dom ovog festivala, zahvaljujući kojem danas u gradu imamo veći broj ljudi koji vole džez muziku, ali i bendova koji je baštine i čuvaju“, zaključio je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto, video i audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Milan Knežević