„Zaposlimo OSI“ - osam lica sa invaliditetom obučeno za zanimanja kuvar i konobar

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

U okviru projekta „Zaposlimo OSI“, koji DOO “BUS” realizje u partnerstvu sa PU OOO”BUS”, a uz podršku Zavoda za zapošljavanje, osam lica sa invaliditetom obučeno je zanimanja kuvar i konobar.

Nakon uspješno završene obuke, kako je istakao direktor DOO “Bus”, Ranko Dulović, šest lica sa invaliditetom već je radno angažovano na period od šest mjeseci.

“Sva lica sa invaliditetom su upješno prošla obuka, a njih šest najboljih je primljeno u radni odnos na period od šest mjeseci, uz mjesečnu naknadu u bruto iznosu od 570,00 eura, odnosno neto 450,00 eura. Zaista smo jako zadovoljni, kako mi kao realizatori projekta, tako i sama lica sa invaliditetom, jer je ovo odlična prilika da riješe egistencijalno pitanje, ali i da se dodatno integrišu, što je i cilj ovog projekta, da otvaramo nova radna mjesta i da zaposlimo osobe sa invaliditetom”, istakao je Dulović.

On je podsjetio da je projekat počeo sa realizacijom još martu, kada su i formirali projektni tim, koji je odabrao osam lica sa invaliditetom - pet pomoćnih kuvara i tri konobara,  sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, odnosno Biroa rada Bijelo Polje, kojima je utvrđen status prema odgovarajućim propisima.

„Nakon toga je partnerska firma PU OOO”BUS”, kao licencirani organizator obrazovanja odraslih, sprovela obuku, koja se sastojala iz teorijskog i praktičnog dijela, a koja se odvijala u skladu po već utvrđenim standardima za zanimanja kuvar i konobar. Svi polaznici obuke su u tom periodu od tri mjeseca imali novčanu pomoć u svrhu troškova prevoza i ishrane i to u iznosu 15% prosječne bruto zarade u Crnoj Gori, odnosno 116,00 €, a na kraju smo izvršili provjeru stečenih znanja i vještina, te odabrali najbolje kandidate”, napomenuo je direktor DOO “Bus”, Ranko Dulović.

Dulović je istakao da očekuje da će realizacijom ovog projekta doprinijeti povećanju zapošljivosti lica sa invaliditetom i to kroz njihovo osposobljavanje za pomenuta zanimanja, te da će im na taj način pomoći u prilagođavanju potrebama tržišta.

„I po završetku projekta ćemo dvije osobe sa invaliditetom zaposliti u trajanju od najmanje devet mjeseci“, saopštio je Dulović, dodajući da su u ovom mjesecu realizovali i nabavku kuhinjskih aparata u vrijednosti od 4 080 eura.

Biserka Kujović, angažovana na poslovima pomoćnog kuvara, istakla je da je jako zadovoljna, kako uspješno završenom obukom, tako i uslovima rada.

„Obuka je protekla odlično, stekla sam nova znanja i vještine, tako da sam radno agažovana već skoro mjesec dana i zaista se trudim da sve radne zadatke obavim na što kvalitetniji način. Takođe, uslovi rada su sjajni, pa se nadam da ću možda i po završetku projekta nastaviti radni agažman“, kazala je Kujović, napominjući da su projekti, poput ovog „Zaposlimo OSI“, odlična prilika za sve one koji žele da budu što konkurentniji na tržištu, a nijesu u mogućnosti da pronađu posao.

Pozitivna iskustva prenijela je i Slavica Konatar, koja je preko projekta „Zaposlimo OSI“, angažovana na poslovima konobara.

„Imali smo sjajne profesore, Nišavića i Miladinovića, koji su nas dosta toga naučili. Sada imamo priliku da sve to primijenimo i odlično se snalazimo, kako ja, tako i koleginice. Posla zaista ima, ali je atmosfera odlična, imamo podršku direktora, kao i cijelog kolektiva. Nadam se da će i mladi iskorisiti ovakve projekte, jer smo svjesni da je jako teško doći do posla, posebno kada je riječ o osobama sa invaliditetom, a upravo je ovo način da, bar na određeno vrijeme, riješe egzistencijalno pitanje i sebe i svoje porodice“, navela je Konatar.

Ukupna vrijednost projekta “Zaposlimo OSI” je 49.926,08 eura, od čega Zavod za zapošljavanje Crne Gore finansira 95 %, dok preostalih pet odsto sredstava obezbijeđuje DOO „Bus”.

Redakcija Radija Bijelo Polje