Svečano zatvorena IV slikarska kolonija "Slikari Lazovići"

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Izložbom slika u renoviranom zdanju gradskog Muzeja večeras su završeni IV Internacionalni likovni susreti "Slikari Lazovići", koji su i ove godine okupili deset umjetnika iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Tokom proteklih pet dana, razmjenjujući osobenu energiju, stvarajući specifične rukopise i njihovu poetiku, umjetnici su obezbijedili više od dvadeset eksponata koja će se uvrstiti u bogatu riznicu bjelopoljskog kulturnog nasljeđa.

Direktor Muzeja Željko Raičević je kazao da je još jedna slikarska priča uspješno privedena kraju te zahvalio učesnicima manifestacije kao i pokroviteljima porodici Lazović, Opštini Bijelo Polje i TO Bijelo Polje.

“Nadam se da ćemo i u narednom periodu stvoriti što bolje uslove kako bi ova manifestacija okupila što više umjetnika i da ćemo sam fundus približiti građanima i svima koji dolaze u naš grad, ali i da ćemo moći kao ustanova da gostujemo sa našim eksponatima nastalih na ovoj koloniji” istakao je Raičević.

Zatvarajući četvrte susrete “Slikara Lazovića” najstariji učesnik, devedesetogodišnji Ilija Drašović iz Gornjeg Milanovca  je kazao da je bilo lako stvarati u odabranom društvu koje je okupila kolonija te da je jednako bilo i zanimljivo raditi u kraju koji je izuzetno bogat kulturno-istorijskom prošlošću.

“Svaka kolonija je velika škola, ali i veliki praznik umjetnosti. Bitno je da smo se mi lijepo osjećali u Bijelom Polju, obišli znamenita kulturna i turistička mjesta, tako da nosimo samo lijepe uspomene koje smo prenijeli i na naša platna” kazao je Drašović.

Predsjednica SO Bijelo Polje Nemša Omerhodžić uručila je zahvalnice svim učesnicima kolonije   Dragoljubu Stankoviću Čiviju iz Leskovca, Zvonku i Lidiji Tilić iz Novog Sada, Miljanu Draškoviću iz Užica, Iliji Drašović iz gornjeg Milanovca, Slobodanki Marjanović iz Rudnika, kao i stvaraocima iz Bijelog Polja Milutinu Obradoviću, Seadu Kajabegoviću , Milici Peruničić i Jani Rahović.

Program je vodila Slađana Bubanja Merdović, a u muzičkom dijelu programa učestvovali su Kenan Hubanić i Hilmo Kurgaš.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović