Knjiga kao najstariji medij važna za medijsku pismenost (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Knjiga kao najstariji medij veoma je važna za medijsku pismenost, kazao je, između ostalog, rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović, gostujući u emisiji,  'Mediji i građani', koja se emituje u okviru projekta 'Sprječavanje govora mržnje  i širenja dezinformacija u medijima', koji realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

,,Knjiga nam omogućava da bolje razumijemo društvene okolnosti, kroz prošlost i sadašnjost. Čim bolje razumijemo određeni društveni okvir onda puno lakše prepoznajemo manipulaciju i govor mržnje. Knjiga je neizostvana u procesu medijskog opismenjavanja stanovništva”, pojašnjava Smailović.

Značaj medijske pismenosti važan je u prepoznavanju dezinformacije i širenja govora mržnje u medijima, kazao je rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju.

Naglasio je da ne postoji jedinstven odgovor na pitanje kako građani da prepoznaju dezinformacije.

,,Uloga dezinformacije zapravo je ostvarivanje određenih ciljeva, te građanina treba edukovati, treba mu pomoći, ali nije rješenje na građanima, već rješenje leži i u zakonskoj regulativi, koja je još uvijek manjkava kada su u  pitanju socijalne mreže. Kod štampanih i elektronskih medija postoji zakonska regulativa, a kada su u pitanju knjige postoje izdavači koji imaju makar izvor neke dezinformacije, ali mislim da glavni problem sada leži u društvenim mrežama“, istakao je Smailović.

Govoreći o govoru mržnje u medijima, Smailović je pojasnio da je najveća odgovornost na medijima.

,,Osnovna ljudska etika nam nalaže da dobro razmislimo i ,,izvagamo“ svaku riječ kada je neka osjetljiva tema u pitanju, i kako da je plasiramo javnosti. Kada se takva informacija plasira, treba se obratiti pažnja da se kod ljudi ne izazivaju dodatne negativne emocije, međutim, nažalost, mi danas imamo poplavu tabloidnog novinarstva. Mediji često rukovođeni senzacionalizmom i brojem klikova, čak nesvjesno doprinose širenju govora mržnje“, kazao je Edin Smailović u emisiji Radija Bijelo Polje.

Kod suzbijanja govora mržnje u medijima, kako je kazao, postoje dva puta - lična i profesionalna etika.

,,Koliko god se mi vodili etikom, ako ne bude jasne zakonske sankcije za to, teško da će se držati u razumnim okvirima“, ističe.

Smailović je kazao da su značaj medijske pismenosti prepoznale najrazvijenije zemlje Evrope, što govori o njenoj važnosti.

,,Ono što je, nažalost, tačno, jeste da mi poprilično kasnimo sa uvođenjem medijske pismenosti kao predmeta u obrazovni sistem, ali nikada nije kasno. Činjenica je da je u zadnjih nekoliko godina u Crnoj Gori prilično urađeno po tom pitanju. Mislim da postoje određeni pomaci, to je evidentno,  ali isto tako mislim da smo još uvijek  daleko od toga da najveći dio pripadnika zajednice u Crnoj Gori  bude medijski pismen, ali i osposobljen da razdvoji dezinformacije od prave informacije, ali mislim da, nažalost, još uvijek nijesmo na onom nivou na kojem su druga društva u Evropi“, objasnio je Smailović u emisiji ,,Mediji i građani“. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Realizacija emisije: Sanida Kajević, Vladimir Jelić, Eldina Bećirović