,,Sebe vidim u književnosti, ali želim da se ostvarim i kao pravnica“ (video)

Magdalena Madžgalj učenica je trećeg razreda Srednje elektro-ekonomske škole, ali i istinski zaljubljenik u književnost i pravo.

U emisiji ,,Kreativci“, Radija Bijelo Polje, Magdalena je kazala da sebe vidi u književnosti, ali i da želi da se ostvari kao pravnica.

,,Još kao djevojčica voljela sam da gledam crtane filmove sa fantastičnim i nestvarnim likovima, uvijek sam zamišljala kako bi to izgledalo da ja napišem neku fantastičnu priču ili crtać. Od tada su se javila interesovanja prema fantastici, nestvarnim likovima i događajima, nečemu što nije dio svakodnevnice“, navodi Magdalena.

Fantastične priče, kaže Magdalena, najviše piše noću.

,,Pred spavanje mi se javlja vizija, sjednem i napišem ono što što osjećam i vidim. Nerijetko se dešava da mi misao naiđe i kada sam u školi, i tako nastaju moje priče. Dužina trajanja pisanja priče zavisi od teme, koliko je ona široka i koliko mi je potrebno da je odradim u cjelini. Uglavnom, priču napišem za tri sata. Moja omiljena knjiga je Harry Potter, koja se obrađuje u sedmom razredu osnovne škole, tako da je fantastika bliska djeci od najranijih dana“, dodala je Madžgalj, u emisiji ,,Kreativci“.

Fantastika je polje na kojem je, ističe, slobodna.

Priče su joj objavljene u okviru Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, koji organizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje. Istakla je da je prisustvovala brojnim predavanjima i edukativnim radionica u sklopu REFESTICON-a, te da je ovaj festival veoma značajan za mlade stvaraoce.

Završila je Osnovnu školu ,,Risto Ratković“, a taj period pamti samo po lijepim uspomenama.

,,Period u srednjoj školi dosta je obilježila pandemija korona virusa, zaista je bilo teško učiti od kuće, a tek smo trebali da upoznajemo drugare i nastavnike. Sada je sve mnogo lakše, i vjerujem da će ovako i ostati do kraja srednješkolskog obrazovanja“, navela je Magdalena, otkrila da planira da upiše Pravni fakultet.

Kazala je da su samo kreativne radionice i debate mjesta gdje se okupljaju srednjoškolci, razmjenjuju mišljenja i iskustva, te da učenicima nedostaje mjesto ili klub u gradu, gdje bi se družili.

Ova talentovana sugrađanka uputila je savjet mladima, i kazala da prate svoje snove i nikada ne odustaju od ciljeva. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE